Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Dubbelt uppskattade elevluncher får fortsättning

5 maj 2020 | Förskola & utbildning, Coronaviruset covid-19
Projektet elevlunch får en fortsättning terminen ut. Uppskattningen från såväl restauranger som elever får kommunstyrelsen att förlänga luncherbjudandet till och med 11 juni.
Salladstallrik

Foto: Mostphotos

Från mitten av mars bedrivs distansundervisning på gymnasieskolorna runt om i Sverige, i Linköping likaså. Som ett stöd till näringslivet som såg ett minskat antal restauranggäster, och för att kunna erbjuda en ersättning för skollunchen beslutade bildningsnämnden att under en månads tid erbjuda ”elevlunch”.

Förlängning efter god respons

Nu blir det förlängning av projektet efter beslut i kommunstyrelsen. Något som är en direkt följd av det fina mottagandet och nyttjandet av erbjudandet.

 – Med tanke på hur det här erbjudandet har mottagits var det ett lätt beslut att ta. Genom att förlänga elevlunchen terminen ut fortsätter vi stödja vårt lokala näringsliv. Genom det här erbjudandet tar vi ansvar både för näringsliv och våra gymnasieelever, säger kommunalrådet Denise Cassel (KD).

Elevlunch-erbjudandet förlängs terminen ut, till den 11 juni. Den enda förändring som sker är att det nu är kommunstyrelsen, istället för bildningsnämnden, som tar kostnaden. Alltså kommer inga förändringar märkas för varken elever eller restaurangidkare.

Elevlunchens genomslag

Elevluncherbjudandet vänder sig till gymnasieelever som är skrivna i Linköpings kommun. Det rör sig om 5417 stycken elever totalt. Av dessa hade tidigare i veckan 5340 registrerat sin skolepostadress för att kunna hämta ut en matlåda på någon av de 196 anslutna restaurangerna.

– Efter inledningen har vi sett en stadig ökning av antalet uthämtade matlådor. Varje dag sedan vi fick ordning på de problem vi hade inledningsvis så ligger take away-luncherna på ungefär 3000 stycken per dag, säger projektledare Malin Wass.

Nöjda elever och företagare

Men det är inte bara siffrorna som talar för ett bra mottagande från både restaurangägare och elever.

– Vi i projektgruppen har fått positiv respons kring erbjudandet, det gör det så klart lättare att fortsätta arbeta med erbjudandet terminen ut, säger Malin Wass.

Text: Axel Svartling