Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ebba och Ella är två av landets främsta unga entreprenörer

21 juni 2021 | Kommun & politik, Näringsliv
Gymnasieeleverna Ebba Hugo och Ella Engback har utsetts till årets Emax Stipendiater för sitt entreprenörskap. Stipendiet delas ut i samarbete med Linköpings kommun och Ung Företagsamhet.

Louise Felldin, näringslivsdirektör och Lars Hindrum, projektledare Ung Företagsamhet delade ut priset til Ebba Hugo, som fick motta stipendiet vid Stadshuset. Ella Engback fick också motta stipendiet men kunde inte delta under utdelningen.

Under läsåret som gått har drygt 700 elever från Linköping valt att driva UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning. Två av dessa elever är Ebba Hugo från Katedralskolan och Ella Engback från Folkungaskolan. Ebba har genom sitt UF-företag Honeybox erbjudit närproducerad och smaksatt honung medan Ella genom Taste UF, har tagit fram en nytänkande vegansk kokbok.

Lärorikt år

UF-året kan sammanfattas som roligt, lärorikt och utvecklande enligt Ebba.

– Hela resan har varit väldigt rolig, från att man i början satt och spånade idéer till att man har en färdig produkt i handen som man sedan kan sälja. Jag har verkligen utvecklat många nya förmågor och erfarenheter inom både företagande och samarbete, säger Ebba.

Ella Engback beskriver sin UF-resa som väldigt kul.

– Det har varit superkul, jag har verkligen älskat det. Vi var ett väldigt sammansvetsat gäng som drev UF tillsammans och vi hade väldigt roligt, men det var även lärorikt och krävande. Jag har lärt mig massor under tiden vi drivit UF-företag och fått en djupare förståelse för företagande.

 

Ella Engback fick motta EMAX-stipendiet liksom Ebba Hugo.

Stipendie för framstående företagsamhet

Linköpings kommun delar ut stipendiet tillsammans med Ung Företagsamhet till två elever som under UF-året har visat på framstående egenskaper inom företagsamhet. Dessa elever får delta på entreprenörskapsevenemanget Emax Sverige. Eventet, som i år är digitalt, samlar landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år. Syftet med evenemanget är att förmedla kunskap, inspiration och nätverk för att få möjlighet att utvecklas i sitt entreprenörskap.

– Genom Emax stipendiet får vi som kommun varje år möjlighet att lyfta fram två drivna gymnasieungdomar i Linköping. Detta är vårt sätt att visa att de är viktiga för Linköpings framtid och samtidigt ge dem en möjlighet att fortsätta utvecklas inom entreprenörskap och företagande, förklarar Louise Felldin, näringslivsdirektör på Linköpings kommun som delade ut priset tillsammans med Lars Hindrum, projektledare på Ung Företagsamhet.

Ella menar att det kändes väldigt ärofyllt och roligt att få ta emot stipendiet.

– Det kändes jättekul, det är en sådan ära. Det är fortfarande overkligt att jag är en av landets främsta unga entreprenörer.

EMAX-dagarna

Igår inleddes Emax Sverige som pågår mellan 20 - 24 juni. Dagarna kommer vara fyllda av föreläsningar, workshops, nätverksmöjligheter och coachning för de drygt 100 unga entreprenörerna från olika delar av landet.

– Mina största förhoppningar är att Emax ska öka mitt intresse för entreprenörskap och att det kan komma att spela en roll i vad jag kan åstadkomma i framtiden. Jag ser även fram emot att få lyssna på alla föreläsningar av duktiga och etablerade entreprenörer, förklarar Ella.

För någon vecka sedan tog Ebba och Ella studenten och UF-året har även påverkat deras tankar på framtiden på olika sätt.

– Just nu är planen att plugga vidare men man vet ju aldrig vad som sker i framtiden, UF har verkligen fått upp mina ögon för entreprenörskap, säger Ebba med ett leende.

I Ellas framtidsplaner finns tankar om att starta eget.

– Jag hoppas verkligen att jag kommer kunna driva eget företag i framtiden, det har länge varit en av mina stora drömmar.


Text: Nora Bohlin