Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

En annorlunda vår även i år

9 april 2021 | Covid-19
Smittspridningen i samhället är hög och precis som förra året kommer även den här våren att bli annorlunda. Det innebär att vårens högtider och firanden inte kommer kunna genomföras på ett sätt som vi annars är vana vid.
Paviljongen i trädgårdsföreningen, solen skiner.

Våren och tidig sommar är en tid då vi generellt är vana vid att träffa familj, släkt och vänner för att fira högtider såsom valborg, ramadan, pingst och skolavslutningar. Precis som under påsken behöver vi tänka om och fira på ett smittsäkert sätt. 

 Även i år står Linköpings kommun inför en annorlunda vår. Vi behöver ställa om många av våra aktiviteter. Det känns såklart tråkigt att inte kunna fira vårens högtider med nära och kära även den här våren, men det är nödvändigt, säger kommundirektör Paul Håkansson. 

Inga stora samlingar

Sedan början av mars har Sveriges kommuner rätt att fatta beslut om förbud att vistas i parker, på badplatser eller på annan särskilt angiven plats, om det finns risk för stora folksamlingar med syfte att minska smittspridning. Innan sådant beslut tas ska kommunen samråda med Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet. 

 Vi arbetar med att se över vilka åtgärder som kan behövas för att motverka spontana folksamlingar och för att hindra trängsel. Att fatta beslut om förbud på allmän plats är inte ett lättvindigt beslut utan det är ett sista alternativ, säger Paul Håkansson.

En av vårens högtider är Valborg, då är vi vana vid att samlas kring brasor, men det är tyvärr inte möjligt i år heller. Det är viktigt att fortsätta följa restriktioner och rekommendationer för att begränsa smittspridningen, som att exempelvis vistas i mindre grupper, både inne och utomhus. 

 Eftersom det är en fortsatt hög smittspridning både i kommunen och länet kan ett traditionellt valborgsfirande inte genomföras i år heller tyvärr. Vi är många som är trötta, men det är viktigt vi fortsätta hålla i och hålla ut. Många verksamheter har varit duktiga på att ställa om sin verksamhet under pandemin och jag är säker på att det kommer att bjudas på olika typer av digitala evenemang även i vår.