Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

”Entreprenörskap är att se stora möjligheter i det lilla”

30 september 2020 | Näringsliv
Susanne Nilsson, UF-lärare på Berzeliusskolan, har tilldelats utmärkelsen Årets Entreprenörskapsfrämjare. En utmärkelse hon får för sitt engagemang som bidrar till att eleverna utvecklar sina personliga kompetenser samtidigt som deras självförtroende och självkänsla växer.

Bild: Ung Företagsamhet

Sedan 2015 har Linköpings kommun tillsammans med Ung Företagsamhet delat ut priset Årets Entreprenörskapslärare. Inför 2019 utvecklades priset så att fler målgrupper än lärare kan uppmärksammas för sin insats att utveckla processutbildningen UF-företagande på gymnasiet i Linköpings kommun.

– För Linköpings utveckling är entreprenörskap och innovation viktigt. Vi vill ge våra ungdomar goda förutsättningar för att vara delaktiga i detta. Det krävs drivande medarbetare i skolan för att stötta och driva arbetet, priset syftar till att lyfta dessa medarbetares insatser, berättar Karin Nyman, utvecklingsstrateg på Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Linköpings kommun.

Årets vinnare

I år var det Susanne Nilsson, UF- lärare på Berzeliusskolan, som fick ta emot det ärofyllda priset som årets entreprenörskapsfrämjare. Motiveringen löd:
”Årets entreprenörskapsfrämjare bidrar genom sitt tydliga och ihållande engagemang för entreprenörskap i skolan till en ökad företagsamhet och nyföretagande i Linköping. Genom ett målmedvetet arbete, inspiration och engagemang får hon eleverna att växa och ta ett helhetsansvar och utveckla sina personliga kompetenser där både självförtroende och självkänslan växer.”

För Susanne är priset en tydlig indikator på att Berzeliusskolan är på rätt väg och att arbetet med eleverna och UF ger resultat.

– Det som motiverar mig i mitt arbete som UF-lärare är att se eleverna växa under kursen. Elever ges nya infallsvinklar och hittar nya sidor hos sig själva. De får möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.

Behövs fler företag

Louise Felldin, näringslivsdirektör i Linköpings kommun förklarar varför arbetet med Ung Företagsamhet är viktigt för kommunen.

– Linköping behöver fler företag och entreprenörer. Tillsammans med Ung Företagsamhet visar vi på möjligheter att starta företag vilket främjar en ökad företagsamhet i kommunen, säger Louise Felldin.
 
Det Susanne Nilsson anser är det viktigaste att föra vidare till eleverna i arbetet med UF-arbetet är att ge en bild av entreprenörskapets betydelse på en individ, grupp och samhällsnivå.

– Jag vill att eleverna ska våga. Entreprenörskap handlar inte bara om stora entreprenörer som Jeff Bezoz och Elon Musk, entreprenörskap är också att se stora möjligheter i det lilla.
 
Priset Årets Entreprenörskapsfrämjare kommer att delas ut den 9 december i samband med det Strategiska Näringslivsrådets möte.
 
Text: Nora Bohlin
 

Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som arbetar med entreprenörskap i skolan. Genom Ung Företagsamhets processutbildning UF-företagande får gymnasieungdomar möjlighet att som en del av sin gymnasieutbildning starta, driva och avveckla ett eget företag under ett läsår.

Genom UF-företagande lär sig ungdomarna inte bara mer om vad företagande innebär utan de får möjligheten att utveckla och få träna sina olika förmågor. Det finns forskning som visar på att personer som har drivit UF-företag har en högre etablering på arbetsmarknaden och i större utsträckning startar företag senare i livet tack vare den utbildning och erfarenheter som UF-företagande ger.