Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

“Ett oerhört allvarligt läge”

23 april 2021 | Covid-19
Smittspridningen i Östergötland är just nu den värsta under hela pandemin och sjukvården står inför en mycket allvarlig situation. Vad vi gör nu spelar stor roll - alla måste ta ansvar.
Personal på IVA

Foto: Region Östergötland

Vi befinner oss mitt i en tredje våg som slår hårt mot länets sjukhus. Antalet personer som är i behov av covid-19-vård på länets sjukhus är lika många nu, som våren 2020 när pandemin slog hårt mot sjukvården.

– Vi har ett oerhört allvarligt läge i Östergötland just nu. Smittspridningen är den värsta under hela pandemin, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, på en direktsänd pressträff.

Britt Åkerlind ger två olika förklaringar till det allvarliga läge vi befinner oss just nu.

– Vi ser att smittspridningen ökar från det när covid-19 hade förändrat sig och den så kallade brittiska virusvarientent dominerar helt. Den sprider sig mycket snabbare på grund att inkubationen är kort. Fler blir sjuka på kortare tid och fler blir svårt sjuka.

– Den andra anledningen som vi alla kan påverka är att delar av folk befolkningen respekterar inte rekommendationerna i tillräckligt hög grad längre. Det vill säga - vi sköter oss inte när det gäller att hålla avstånd, säger hon.

Alla måste ta ansvar

Region Östergötland gick under veckan upp i förstärkningsläge för att kunna öka möjligheterna att prioritera sina resurser och kraftsamla mot akut vård och vård som inte kan vänta.

– Vi behöver säkerställa att vi kan ta hand om de patienter som blir svårt sjuka i covid-19 och att all annan akut vård kan fortsätta. Vi behöver varje dag göra svåra prioriteringar i vården, säger Jessica Frisk, regional sjukvårdsledare.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppmanar därför alla att ta sitt ansvar och följa de rådande rekommendationerna och alla att fortsätta hålla i.

– Nu är vi på upploppet, vi ska inte stupa innan mållinjen, så håll i nu. Fortsätt följa rekommendationer för vi måste tillsammans vända det här. Det innebär att det ännu inte är dags för middagsbjudningar, kompisfester eller kickoff med jobbet. Tänk enkelt och tänk till. Om du inte kan följa rekommendation så bör du ställa in.

Skolan är viktig

Inom Linköpings kommuns vård- och omsorgsverksamheter är smittspridningen låg, tack vare vaccineringen. Nu har kommunen ett starkt fokus på att bedriva en säker undervisning.

– Vi har hyrt in fler lokaler för att kunna glesa ut i verksamheterna, bland annat konsert och kongress. Våra unga förtjänar en god utbildning, vi kan inte tappa en generation som går igenom skolsystemet med en ofullständig kunskaper. Våra lärare och annan skolpersonal jobbar intensivt med att minska risker och ge så god undervisning de kan, säger Paul Håkansson, kommundirektör, på pressträffen.

På pressträffen medverkade även Länsstyrelsen och Norrköpings kommun.

Här kan du se pressträffen: