Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Var snäll mot naturen - lägg fimpen i skräpkorgen

28 maj 2020 | Bygga, bo & miljö
Släck fimpen och lägg den i skräpkorgen. Det är budskapet från Linköpings kommun under kampanjen "Håll det rent".
En hög med fimpar

Med början den här veckan och några veckor framåt kommer budskapet att Linköping vill vara en ren och snygg stad att synas på storbildsplanscher, markvinyler, skyltar och på Facebook.

Linköpings kommun betalar årligen fyra miljoner kronor för att tömma skräpkorgar och städa gator, torg och parker.  I kampanjen ”Håll det rent” fokuserar Linköpings kommun på vårt vanligaste skräp, fimpen.

Högt antal

Linköping gjorde en så kallad nollmätning av nedskräpning under 2019. Mätningen gjordes under juni månad på 400 punkter och den visade att Linköping har ett högt antal fimpar per mätyta. Linköpings kommun har valt att inte placera ut askkoppar.

– Vi litar på människors egen drivkraft att lägga fimpar liksom övrigt skräp i skräpkorgar. Och under vecka 22 och 23 puffar vi för att skräpkorgarna ska vara det självklara stället att lägga även den släckta fimpen, säger Nicklas Alsö, projektledare för kampanjen Håll det Rent

Rökpuffskyltar

Linköpingsborna kommer att mötas av rökpuffskyltar som visar att här kan du lägga fimpen! På Facebook och storbildsplanscher får du information om att fimpar som kastas i dagvattenbrunnar eller på gatan, till sist hamnar i åar och sjöar där den är till skada för djurlivet. 1 miljard fimpar och 108 ton plast slängs årligen i våra utemiljöer i Sverige.

– Vi hoppas på ett förändrat beteende och att vi tillsammans kan hjälpas åt att göra rätt, säger Nicklas.

Under våren har 11 000 barn och unga från förskolor och skolor anmält sig till skräpplockardagarna.

– Ingen gillar skräp och nedskräpningen har många negativa konsekvenser för djur och natur. Det kostar samhället mycket pengar och skräp leder till otrygghet. Tack alla ni som hjälper till att hålla rent!

På söndag, den 31 maj är det Tobaksfria dagen. Det är också snart ett år sedan det blev förbjudet att röka på bland annat uteserveringar, entréer, lekplatser, perronger och busshållplatser.

Text Eva-Karin Strand Wåtz

 

 

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: