Firar med 20 meter lång tårta

10 mars 2020 | Uppleva & göra
Den 16 mars är det exakt 20 år sedan nya huvudbiblioteket invigdes. Detta ska självklart firas med stort tårtkalas. UPPDATERING: Evenemanget är inställt.

Maria Engman, bibliotekarie, hoppas att många kommer och firar 20-årsdagen. Foto: Emmilie Engström

I september 1996 förstördes delar av den gamla biblioteksbyggnaden i en omfattande brand. Fyra år senare, den 16 mars år 2000, invigde kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia det nybyggda huvudbiblioteket, som har kommit att bli en uppskattad byggnad bland Linköpingsborna.

– Många förundras över den stora lokalen. Det är högt till tak och stora fönster. Det är alltid kul att höra hur imponerade besökare blir när de kommer hit första gången, säger Maria Engman, bibliotekarie och programansvarig på huvudbiblioteket.


Kung Carl XVI Gustaf invigde bibliotekets byggnad den 16 mars 2000. Foto: Linköpings stadsbibliotek

Firar 20 år

20-årsjubileet smygstartar redan söndagen den 15 mars då musikjournalisten och Linköpingssonen Fredrik Strage föreläser. Det stora firandet hålls sedan den 16 mars, alltså precis på dagen 20 år sedan husets invigning.

– Då blir det livat här på eftermiddagen, så vi hoppas att våra besökare har överseende med det och tar tillfället i akt att vara med och fira, säger Maria Engman.

Kalaset inleds med att orkestern Bonnkapälle spelar utanför entrén. Därefter serveras tårta.

– Vi har beställt en 20 meter lång prinsesstårta av elever på Anders Ljungstedts gymnasium. Den kommer vi att duka fram mitt i biblioteket. Vår bibliotekschef Marie Sääf kommer även att hålla tal.

Livepodd på plats

Därefter blir det invigning av bibliotekets Digitala verkstad. Journalisten och musikproducenten Christel Valsinger och musikern Anton Nessvi, båda Linköpingsbor, kommer att livepodda på plats.

– Besökare kan även gå rundvandring i stadsarkivet, prova på cirkus och titta på våra tre bildutställningar som handlar om bibliotekets historia, säger Maria.

– Vi hoppas att många besökare vill vara med och fira den här dagen. För oss är inte bara viktigt att uppmärksamma byggnaden utan även visa bibliotekets utbud.

Text: Emmilie Engström

Biblioteket genom tiderna

Fotografierna är hämtade från Bild Linköpings arkiv. 


Det gamla huvudbibliotekets ingång var mot domkyrkan. Foto från Bild Linköping


Den dåvarande bokhallen. Foto från Bild Linköping


I början av 90-talet kunde besökarna för första gången testa att surfa på nätet. På skylten ovanför datorerna står det: "Fönster mot IT-världen. Pröva Internet". Foto från Bild Linköping.


I september 1996 förstördes stora delar av huvudbiblioteket i en omfattande brand. Foto från Bild Linköping


Byggnationen av det nuvarande biblioteket. Delar av det gamla huset bevarades.


Uppbyggandet av nuvarande bokhall. Foto: Göran Billeson


Biblioteket invigdes år 2000. Foto: Göran Billeson