Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Fler behöriga till gymnasiet

17 juni 2021 | Förskola & utbildning
Nu har de preliminära siffrorna för meritvärden från grundskolan och behörighet kommit. En glad läsning då fler och fler av Linköpings kommunala grundskoleelever blir behöriga till gymnasiet, med höjda meritvärden.
EN tjej och en kille tittar på en mobiltelefon tillsammans. I bakgrunden en trappa. Killen har ryggsäck.

Fler grundskoleelever höjer sitt meritvärde och blir behöriga till gymnasiet. Foto: Mostphotos

Trenden fortsätter. Linköpings kommunala grundskolor gör ett jobb som ger goda resultat. Antalet elever som går ut nian och blir behöriga till gymnasiet fortsätter att bli fler.

Ökning med fem procent

Över fyra års tid har nästan fem procent fler elever blivit behöriga till yrkesprogrammen på gymnasiet. Ökningen är tydligast bland killarna där ökningen från förra året är mer än fyra procent.

– Det är tack vare våra skickliga ledare och medarbetare i förskola, fritidshem och skola som detta är möjligt. Ett starkt fokus på resultat och ökad kvalitet i undervisningen i kombination med en noggrann uppföljning gör att trenden håller i sig, säger Christel Horsak, avdelningschef för förskola och skola och tillägger:
– vi har ett starkt utvecklingsarbete som fortsätter ge resultat.

meritvärdet går uppåt

Men det är inte bara behörigheten som fortsätter öka. Meritvärdet hos både killar och tjejer förbättras. Från förra året har meritvärdet höjts med drygt 3 procent. En relativt stor ökning sett till bara ett år.

– Det här är oerhört glädjande och visar på att kommunens långsiktiga utvecklingsarbete ger resultat. Ett systematiskt arbete och stort engagemang hos vår fantastiska personal är det som ligger bakom. Nu gäller det att hålla i och utveckla vårt arbetssätt så att ännu fler elever når den så viktiga gymnasiebehörigheten, säger Erik Östman (M), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Siffrorna är preliminära. I augusti kommer en första analys att tas fram.