Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Fler korttidsvikarier behövs till skolan

8 april 2021 | Arbete
Linköpings kommun rekryterar just nu fler korttidsvikarier till förskole- och skolverksamheten. Det är viktigt att hitta rätt kompetens till verksamheterna. Alice Öhman Ekman är lärarstudent på Linköpings universitet och en av många värdefulla vikarier i Linköpings kommun. "Det är superintressant att se skillnaden i pedagogik och relationsskapande mellan åldrarna", säger hon.
Alice står leende vid ett räcke.

Foto: Johan Sjöholm

Alice Öhman Ekman är 23 år och pluggar till ämneslärare i engelska och spanska på Linköpings universitet. Hon har arbetat som korttidsvikarie inom kommunen sedan ett år tillbaka. 

– Något jag tycker är bra med att jobba som vikarie inom skolan är att det finns så goda möjligheter att styra över sina tider. Jag tycker också det är väldigt kul att man kan hamna i vilken årskurs som helst, det är superintressant att se skillnaden i pedagogik och relationsskapande mellan åldrarna - men där är jag nog partisk som lärarstudent, säger Alice.  

Arbetspassen kan se olika ut men kan till exempel bestå av lektionsplanering, förberedelse, genomförande och uppföljning av lektioner. Alice kommer ursprungligen från en liten by utanför Gävle som heter Hedesunda men bor sedan fyra år tillbaka i Linköping. 

– Jag bestämde mig tidigt för att bli lärare och hörde mycket gott om LiU:s lärarutbildning, så jag hamnade här. Och nu har jag bara ett år kvar till examen! 

Alice har ett bra utgångsläge med sina erfarenheter som korttidsvikarie inom skolan när det är dags att söka arbete efter studierna om ett år. 

Över 500 aktiva vikarier - fler behövs

Under 2020 tillsattes 43 098 arbetspass och 281 431 timmar av vikarier i kommunens förskole- och skolverksamheter, vilket var något lägre än de faktiska behoven. I nuläget finns strax över 500 aktiva vikarier. Inför terminsstart behövs många nya vikarier men arbetet sker även löpande under terminerna då verksamhetens behov ständigt förändras och korttidsvikarier anställs av verksamheten. Vikarierna blir i förlängningen som en bank för framtida kollegor.

– Vi behöver få in fler korttidsvikarier med erfarenhet som har kompetensen att på egen hand hålla lärarledd undervisning. Lärarstudenter som kommit en bit in i sin utbildning är till exempel en viktig målgrupp. Genom att arbeta via oss på Bemanningsgruppen får du som vikarie värdefull erfarenhet och kontakter som du kan ta med dig i din framtida karriär, säger Emily Englander som är ansvarig rekryterare för korttidsvikarier. 

Vem kan arbeta som korttidsvikarie?

Till kommunens förskolor och skolor söker vi i första hand dig med relevant utbildning så som pågående eller avslutade studier till barnskötare eller lärare. I andra hand söker vi dig med erfarenhet och personlig lämplighet för uppdraget. Det är ett krav med god kommunikativ förmåga i tal och skrift i det svenska språk för att du ska kunna organisera och genomföra arbetet så att barnet får stöd i sin språk- och kommunikationsutveckling. I rollen som vikarie är det även viktigt att du som person tar initiativ och ansvar i aktiviteter och uppgifter som förekommer ute i verksamheterna.

Läs mer och ansök här: 

Text: Mindy Leuchowius

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: