Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Populär utbildning utökas i Linköping

31 mars 2020 | Näringsliv, Arbete, Förskola & utbildning
Linköping stärker sin position som flyghuvudstad när ytterligare en flygteknikutbildning startar till hösten. Bakom önskan om ännu en utbildning står en bransch som skriker efter nya medarbetare.

Fler flygtekniker behövs till näringslivet. Foto: Göran Billeson

Det är inte för inte som Linköping kallas för Sveriges flyghuvudstad. 1912 startades Sveriges första flygskola på Malmen. Traditionen förs vidare när Anders Ljungstedts gymnasium till hösten startar sin tredje flygteknikutbildning, på Malmen.

Utbildningen är en så kallad YH-utbildning. En yrkeshögskoleutbildning som bedrivs när behovet från den specifika branschen är stort.

– Vi har ett tätt samarbete med branschen och hör då att behovet av ny arbetskraft är stort, berättar Alexander Friberg, lärare och själv flygtekniker.

Populär utbildning

Upp mot 130 elever kommer varje år finnas i utbildningarnas hangarer för att lära sig om bland annat reparationer och underhåll av flygplan och helikoptrar.

– Våra elever är verkligen motiverade och vill vara här. Många börjar på vår gymnasielinje och läser därefter vidare YH-utbildningen. Det säger mig att det är en uppskattad utbildning, säger Alexander Friberg.

Något som vittnar om en hög studiemotivation är att inte mindre än tre elever är med i Yrkes-SM i Helsingborg i slutet av april, för att tävla om en plats i Yrkeslandslaget och tävlingsstart i Yrkes-VM som går i Shanghai 2021.

Ännu ett kvitto på att utbildningen är bra är att många går direkt ut i arbete efter studierna. Antingen till produktionsverksamhet, eller till underhållsverksamhet på exempelvis Saab.

– De här utbildningarna är väldigt nödvändiga för att vi ska kunna fortsätta utveckla våra produkter och företag. Det är enormt viktigt att vi får tag i rätt sorts kompetens i de vi anställer, säger Urban Witell på Patria Helicopters.

Kan jobba utomlands

Utbildningarna på Anders Ljungstedts gymnasium ger ett certifikat i 33 länder, vilket även möjliggör för alumnerna att testa sina vingar utanför Linköping och Sverige.

– Det är bredden i utbildningen och certifikatet som möjliggör olika inriktningar och arbetsplatser. Man kan arbeta civilt, militärt, med produktion eller underhåll av både flygplan och helikoptrar. Det tror jag lockar många till utbildningen, säger Alexander Friberg.

Totalt arbetar ungefär 6 000 personer med inom flyget i Linköping. En siffra som kommer öka inom kort.

Text: Axel Svartling

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: