Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

”Folk borde stå i kö till det här jobbet!”

10 augusti 2020 | Arbete, Omsorg & hjälp
Andreas Gustafsson jobbar som personlig assistent åt Claes. Dagarna tillsammans ser olika ut – ibland tittar de på svenska thrillers eller pysslar och ibland ger de sig ut för att vlogga. "Det är så mycket som vi kan dela tillsammans och gemenskapen mellan mig och Claes är det bästa och mest centrala i mitt yrke", säger Andreas.

Andreas och Claes vloggar tillsammans.

Det är fredag förmiddag och dagens första solstrålar tittar äntligen fram. En cykel kommer farande runt hörnet och på den sitter en leende Andreas Gustafsson. Vi slår oss ned framför servicehuset på Gräsgatan där Andreas jobbar som personlig assistent åt Claes – han kallar det för världens bästa jobb.

– Jag har sån tur, vi kan ofta passa på att vara ute när det är fint väder. Bara det är en av alla fördelar och en fantastisk möjlighet i mitt jobb, säger Andreas, personlig assistent på Leanlinks servicebostäder på Gräsgatan.

Skapar bra dagar

Det är med glädje i ögonen han berättar om sin vardag som personlig assistent åt Claes och hur deras vardagar ser ut tillsammans. Ibland ser dem på ishockeymatcher, tar en promenad till närbutiken eller jobbar i målarverkstaden – men favoritaktiviteterna är helt klart att titta på svenska thrillers eller ge sig ut på utflykt i minibussen.

– Mitt jobb är att skapa en så bra dag för Claes som möjligt och jag utgår alltid från vad han vill göra. Jag har jobbat hos Claes i åtta år nu, så även om det är svårt för honom att kommunicera genom talet så känner vi ändå varandra så pass väl nu att jag vet vad som ger honom vardagsglädje, eller hur Claes? säger Andreas, och Claes ler tillbaka.


Andreas har jobbat med Claes i åtta år.

Andreas och Claes har under vintern och våren blivit lite av lokalkändisar inom kommunen när de synts i vloggarna ”Andreas och Classe knackar på”. I vloggarna ger sig duon ut i sin minibuss för att besöka olika verksamheter runt om i Linköpings kommun. Besöken har Andreas filmat med hjälp av en vloggkamera.

– Jag sätter Claes intressen i första hand och min uppgift är att skapa en bra dag tillsammans med honom. Om jag har det som utgångspunkt så känner jag att vi kan få hitta på skojiga saker som att åka iväg för att det är någonting som blir roligt för oss båda, säger Andreas.

Förutom olika aktiviteter och utflykter får man inte glömma bort att Andreas även hjälper Claes med mycket av de vardagliga rutinerna.

– Vi som jobbar med Claes fungerar lite som hans händer som utför saker åt honom som han har svårt att klara av själv i hushållet. Vi tvättar och städar, sköter om hushållet helt enkelt. Sen har vi en daglig rutin för omvårdnaden av Claes. I den ingår att duscha, klä på och hjälpa Claes med tandborstning. Det är en stor och viktig del i arbetet som personlig assistent, säger Andreas.

Lär känna en person på djupet

Det varierande arbetet är något som Andreas ser som ytterligare en fördel med assistansyrket. Han menar att det är ett kul jobb där det finns möjlighet att kunna utföra många olika aktiviteter som man kanske inte kan inom andra vårdyrken – och samtidigt få chansen att lära känna en fantastisk person på ett djupare plan.

– Folk borde stå i kö för att få jobba som personlig assistent. Jag har haft en del andra yrken tidigare och det var längesen jag funderade på att byta jobb.

Andreas, som är uppvuxen i Östersund, flyttade till Linköping för 18 år sedan när han började studera på Linköpings universitet. När han bestämde sig för att avsluta studierna började han istället att jobba som nöjesvärd på en restaurang tillika nöjespalats med bowling, biljard och bilsimulatorer.


Andreas visar gärna vad han och Claes hittar på under dagarna.

Parallellt med arbetet jobbade Andreas även inom en nattpatrull på Leanlink, och det var så han kom i kontakt med yrket som personlig assistent. Trots att klivet från nöjesvärd till personlig assistent kan tyckas stort, menar Andreas att det finns likheter mellan yrkena.

– Det jag tog med mig från jobbet som nöjesvärd var att jag gillar att göra det roligt för andra och att det är det som är mitt kall. Det gäller även nu när jag jobbar inom omsorg där jag får möjlighet att bidra till en gemensam trivsel och få andra att må bra.

Andreas började jobba hos Claes under en sommar. Det blev en väldigt bra start, och duon trivdes tillsammans. Andreas erbjöds därför en fast tjänst.

– Det som jag tycker är en av de största vinsterna med att jobba som personlig assistent är att man blir väldigt sammansvetsade när man jobbar en och en. Det är så mycket som vi kan dela tillsammans och gemenskapen mellan mig och Claes är det bästa och mest centrala i mitt yrke.

Ålder: 40.
Jobbar som: Personlig assistent
Familj: Sambo och två barn
Bor: Ekholmen, Linköping
På fritiden: ”Cykelutflykt eller annan utomhusaktivitet med familjen.”
Drömjobb som liten: Agent
I matlådan: ”Resterna som sambon ratade!”

Text: Jenny Pedersen
Foto: Jeppe Gustafsson