Hoppa till huvudinnehåll

Folkfest när kungen kommer till Linköping

17 maj 2023 | Uppleva & göra
Den 25 maj får Linköping besök av kungaparet. Besöket är en del av jubileumsåret för att fira Hans majestät konungens 50 år på tronen och för att uppmärksamma att det gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Häst- och vagnkortege, tal och musik på Borggården, trädplantering och mycket annat står på programmet under denna festliga dag.

Kungaparet besöker Linköping den 25 maj. Foto: Clement Morin/Kungl.Hovstaterna

Firandet av Kungens 50 år på tronen pågår under större delen av året och residensstäderna i alla svenska län besöks av kungen och drottningen under 2023. I Östergötland är det Linköping som får besök av kungaparet den 25 maj. Landshövdingen står värd och Länsstyrelsen Östergötland arrangerar besöket i samarbete med flera olika aktörer lokalt, regionalt och nationellt.

"Hoppas på en fin dag"

För att uppmärksamma det kungliga besöket kommer den svenska flaggan att hissas på många platser i centrala Linköping, innerstadsbussarna kommer att flagga och längs kortegevägen kommer handflaggor att delas ut.  

– Jag hoppas att vi får en fin dag och att många Linköpingsbor kan vara med och ta del av festligheterna och välkomna kungaparet till Linköping, säger Linköpings borgmästare Mikael Sanfridson.

Text: Charlotte Magnusson

10.15: Häst- och vagnkortege längs Storgatan
Kortegen med kungaparet och hästar från H.M. Konungens hovstall startar vid Scandic City och går i snabb takt längs Storgatan och upp till Borggården. Publik kan med fördel stå utmed trottoarerna längs Storgatan för att hälsa kungaparet välkomna till Linköping.

10.40: Publikt firande på Yttre Borggården vid slottet
Firandet leds av Camilla Smedberg, ceremonimästare på LiU. På programmet står bland annat tal av Kungen och landshövdingen, musik av Hemvärnets musikkår, robotdemo från LiU, samt ytterligare musikunderhållning av Folkungaskolans musikklasser, Joyvoice & Hanna Rydman Körensembler och Agnes Matsdotter. Programmet på Borggården kommer att teckentolkas.

11.30: Trädplantering i Slottsträdgården
2021 avverkades flera stora träd vid Linköpings slott på grund av almsjukan. Under firandet kommer kungaparet att plantera en parklind vid slottet och intill det nyplanterade trädet kommer en minnesplakett att placeras. Studentsångarna medverkar med sång. Faktum är att trädet som nu planteras i allra högsta grad har kunglig koppling, då det härstammar från ursprungsträdet Kristina som planterades av Gustav II Adolf på 1600-talet i parken vid Svartsjö slott på Färingsö i Mälaren.

12.00-15.00: Slottsträdgården öppen för allmänheten
Under denna tid hålls Slottsträdgården öppen för allmänheten. Passa på att ta en promenad i den underbara trädgården under den vackraste tiden på året. Här erbjuds naturaktiviteter för barn och en fotoutställning med bilder från Kungens tidigare besök i Östergötland visas också.

I samband med besöket och kortegen genom centrala Linköping sker viss påverkan av trafiken, vänligen ta hänsyn till detta i din planering.

Från sen eftermiddag på onsdag den 24 maj fram till efter lunch på torsdag den 25 maj råder parkerings- och stannandeförbud på hela Storgatan från Scandic City upp till Clarion Collection Hotel Slottsparken. Detta kommer även att gälla för cykel mellan Hamngatan och S:t Larsgatan. 

För biltrafik kommer det att vara starkt begränsad framkomlighet på Storgatan och även vid korsningspunkter till Storgatan under morgon, förmiddag och tidig eftermiddag torsdagen 25 maj. Detta kommer att regleras med fordon, vakter och polis. 

Senast ändrad den 17 maj 2023

Senaste nytt

De är två av landets främsta unga entreprenörer
Sommar på gång - då öppnar Tinnis
Nationaldagsfirande i Gamla Linköping
Det hände på fullmäktige i maj
Hon hjälper unga att påverka
Bredband på landsbygden - Linköping i framkant
Eldningsförbud utfärdat i hela Östergötland
Ökad trygghet vid Linköping arena