Förändrad skolmat ger elever större valfrihet

27 augusti 2019 | Förskola & utbildning
Förändringar i skolmaten ger laktosintoleranta elever större valfrihet när det laktosfria alternativet försvinner. Istället kommer laktosintoleranta elever att kunna äta den vanliga maten nästan varje dag.

Förändringen innebär att mer skolmat kommer att innehålla mindre laktos än vad den gör idag. De flesta som är känsliga mot laktos kan äta den ordinarie maten istället för att begränsas till specialkost.

- Laktosintoleranta klarar av att äta upp till 2 gram laktos till portion. Genom att tillaga mer mat med en låg mängd laktos kan nu våra matgäster som är laktosintoleranta ta del av vår ordinarie mat istället för att bli begränsade till specialkost, säger Åsa Kullberg som är affärsområdeschef på Kost & Restaurang.

Laktosintoleranta kommer däremot fortfarande att erbjudas laktosfri specialkost de dagar som ingen av rätterna innehåller mindre än 2 gram laktos per måltid. Alla andra dagar kommer det tydligt framgå på matsedel vilka av rätterna som innehåller låga halter laktos.

- Som laktosintolerant kan det vara bra att äta mat med mindre mängder laktos för att stimulera sin laktasproduktion. Det är inte farligt att äta laktos, fortsätter Åsa Kullberg.

Laktosintolerans utvecklas vid cirka fem års ålder

I förskolan kommer det inte att serveras laktosfri specialkost. Det beror på att laktosintolerans är ett tillstånd som börjar utvecklas vid cirka fem års ålder. Om barn i förskolan uppvisar symtom som liknar laktosintolerans beror symtomen troligtvis på något annat.

Ansök om laktosreducerad kost

Den som är laktosintolerand och behöver laktosreducerad kost ska ansöka om detta. Ansökan ska skrivas under av skolsköterskan och lämnas in till Kost och Restaurang. Inget läkarintyg eller liknande behövs.

Vid frågor

Ta gärna kontakt med din skolrestaurang, din skolsköterska eller oss om du har fler frågor eller funderingar.

Kost & Restaurang

Telefon: 013-20 74 94

Besöksadress: Ågatan 31 (se karta)

Postadress: Linköpings kommun
Leanlink
Kost & Restaurang
581 81 Linköping

Webbadress: http://www.linkoping.se/leanlink/kost-restaurang/ http://www.linkoping.se/leanlink/kost-restaurang/

Leanlink Kost & Restaurang tillagar, levererar och serverar måltider till restauranger på förskolor, skolor och inom äldreomsorg i Linköpings kommun. Vi vill skapa en måltidskultur med valmöjlighet och brett måltidsinnehåll, där gästen är i centrum. Sammanlagt tillagar och serverar vi idag ca 25 000 portioner per dag till 58 skolrestauranger, 100 förskolor, 9 servicehusrestauranger, 4 träffpunkter och 50 vårdboenden. Vårt mål är att laga så stor del som möjligt av vår mat från grunden, med råvaror av hög kvalitet.