Hoppa till huvudinnehåll

Förändringar i förskola och grundskola när elevantalet sjunker

16 mars 2023 | Kommun & politik, Förskola & utbildning
Nu står det klart vilka förändringar förskolan och grundskolan föreslås göra efter uppdraget att se över lokalerna. Totalt berörs elva förskolor och tre grundskolor av nedläggningar. Syftet är att lägga resurser på undervisning istället för tomma lokaler när antalet barn och elever blir färre.
Pressträff med Elias Aguirre (S)

Elias Hammarlund-Aguirre (S), ordförande barn- och ungdomsnämnden, på torsdagens pressträff.

Att det föds färre barn och att invandringen minskar gör att betydligt färre barn än förväntat behöver förskole- och skolplats i Linköping. Det innebär att kommunen idag betalar för tomma lokaler med resurser som istället kan läggas på personal.

Barn- och ungdomsnämnden fattar beslut om de berörda skolorna och förskolorna den 23 mars. Om förslaget röstas igenom genomförs omställningen under två år, där några förskolor och skolor påverkas 2023 och några under 2024.

De två grundskolorna som föreslås stänga efter vårterminen 2023 är Atlasskolan och Fredriksbergsskolan. Förskolorna som föreslås stänga 2023 är Brigadgatan 18,
Brunnsgatan 2 och Klockaregården 36.

2024 berörs åtta förskolor, se faktaruta längst ner i artikeln, och Rappestad skola.

Pengar på lärare istället för lokaler

– Det här är inga lätta beslut att fatta men vi vill att kommunens pengar ska användas till personal på förskolor och skolor istället för att läggas på tomma lokaler, säger Elias Aguirre (S). 

Beslutet är ett nödvändigt steg för att kunna garantera fortsatt hög kvalitet på undervisningen. De barn och elever som berörs av nedläggningarna kommer att erbjudas plats på andra förskolor och skolor.

– Vi kommer göra allt vi kan för att övergången till de nya skolorna och förskolorna ska bli trygg och smidig. Till personalen vill jag vara tydlig med att ni behövs även framöver. Vi har för mycket lokaler, inte för mycket personal, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Av hänsyn till barn, elever och vårdnadshavare har information kring förslaget till beslut gått ut enligt en planerad tågordning. Medarbetare på berörda förskolor och skolor fick information först och därefter fick vårdnadshavare information via kommunens lärplattformar. 

Berörda elever bjuds in till Önskemål om skola

Om beslut fattas kommer berörda elever inom grundskolan bjudas in till en Önskemål om skola-period. De får då önska vilken skola de vill byta till från och med höstterminsstart 2023. Önskemålsperioden för grundskoleeleverna öppnar den 24 mars och pågår till den 2 april.

Förskolor som kan läggas ned

2023:
Brigadgatan 18, Garnisonen
Brunnsgatan 2, Innerstaden
Klockaregården 36, Skäggetorp

2024:
Stenbrötsgatan 5, Gottfridsberg
Skäggetorp C 30 A, Skäggetorp
G:a Kalmarvägen 5 A, Slaka
Teknikringen 18, Mjärdevi
Tingsvägen 2A, Jägarvallen

Bigarråvägen 3, Sturefors
Gryningsgatan 5, Haninge
Nybrovägen 1, Harvestad

Grundskolor som kan läggas ned

2023:
Fredriksbergsskolan, Ekholmen
Atlasskolan, Garnisonen

2024:
Rappestad skola, Rappestad


Avveckling av lokaler

2023:
Ljung, idag en del av Ljungsbro skola

Paus av skolbygge
Nya Kungsberget åk 7-9, Tannefors

Senast ändrad den 16 mars 2023

Senaste nytt

Bassängerna är testade - 23 dagar kvar till öppning Det hände på fullmäktige i mars Snöovädret påverkar sophämtningen Linköping på besök i systerorten Palo Alto Förslaget om nedläggning av förskolor och skolor blir verklighet Reservrutiner påkopplade när trygghetslarm slutade fungera Nya åtgärder ska motverka segregation Inför beslutet om skollokaler - så går nämndmötet till Kom och se eldshow på Earth hour Dags att sopa upp gruset
Chatta med oss!
Chatta med oss!. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen att chatta med en samhällsvägledare hos Linköpings kommun. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Lämnar du personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: