Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Friskvårdsbidrag höjs för kommunanställda

15 september 2020 | Kommun & politik, Arbete
Linköpings kommun vill främja ett aktivt och hälsosamt liv för sina medarbetare. Därför kommer friskvårdsbidraget att höjas från och med 2021.

Från och med 2021 får kommunens anställda ett högre friskvårdsbidrag.

Allt fler medarbetare nyttjar sitt friskvårdsbidrag. Mellan 2018 och 2019 ökade användningen med tio procent bland kommunens anställda. En anledning till ökningen tros vara att det från och med förra året går att använda hälsopengen digitalt via ActiWay.

– Hälsoförmånen är en del i kommunens arbete med att vara en attraktiv och hälsofrämjande arbetsgivare. Tio procent låter kanske inte så mycket men det är 1 256 fler medarbetare som använde friskvårdsbidraget 2019 jämfört med året innan, säger Sonja Erlandsson, HR-direktör, Linköpings kommun.

”Medarbetare vår viktigaste resurs”

Sedan 2012 har alla tillsvidareanställda årligen tilldelats ett belopp på 2 500 kronor. Från och med nästa år kommer bidraget att höjas med 300 kronor. Även friskvårdspengen för timavlönade medarbetare kommer att höjas utifrån hur mycket personen har arbetat.

– Att vi nu även inkluderar timavlönade är ett mycket viktigt steg i att skapa attraktiva anställningsvillkor för alla våra medarbetare, säger Sonja Erlandsson.

Denisé Cassel (KD), kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker det är viktigt att kommunen värnar om sina medarbetare.

– Kommunens medarbetare är vår allra viktigaste resurs. Att utöka summan för friskvårdsbidraget är ett sätt för kommunen som arbetsgivare att erbjuda våra medarbetare ännu bättre förutsättningar till träning och hälsa, säger Denisé Cassel.

Text: Emmilie Engström