Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Fyra konstverk klara för nya simhallen

22 oktober 2020 | Uppleva & göra, Folkungavallen
På Kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 22 oktober godkändes skissförslagen till fyra av de stora gestaltningsuppdragen i den första etappen av simhallskonst. Konstnärerna bakom förslagen är Clay Ketter, Carin Ellberg, Kristoffer Zetterstrand samt Cecilia Aaro & Matilda Fahlsten.

Kristoffer Zetterstrands förslag Vågform är ett verk i mosaik som ska placeras vid bubbelpoolen och anslutande våtutrymme.

Hösten 2022 invigs Linköpings nya simhall. I likhet med många andra offentliga lokaler i Linköping kommer simhallen att innehålla offentlig konst. Arbetet med den konstnärliga gestaltningen leds av Linköping Offentlig Konst, LOK (en del av konsthallen Passagen) och genomförs i två etapper.

"Fyra spännande förslag"

– Konsten till den nya simhallen är det största uppdrag som LOK har haft hittills, säger kommunens konstansvarige Lars-Ove Östensson. Intresset från konstnärer har varit stort i den utlysning som gjordes i början av året. Urvalet har inte varit helt enkelt att göra för den samrådsgrupp som arbetar med konsten till simhallen.

– Nu har Linköping Offentlig Konst presenterat fyra spännande förslag för kultur- och fritidsnämnden. De kommer att tillföra ytterligare en dimension till den intressanta byggnad som simhallen är, säger Gustaf Appelberg, (L), ordförande Kultur- och fritidsnämnden.


Cecilia Aaros och Matilda Fahlstens förslag Vågsvall är tänkt att placeras vid simhallens sommarentré.

Teman kopplat till vatten och bad

De fyra godkända förslagen bär på teman som går att koppla till vatten och bad.

Clay Ketters väggbaserade verk Porlet uppförs på innerväggen i passagen mellan huvudentrén och publikentrén. Carin Ellbergs hängskulptur Vattenväxt placeras vid äventyrsbadet. Cecilia Aaros och Matilda Fahlstens förslag Vågsvall är tänkt att placeras vid simhallens sommarentré. Kristoffer Zetterstrands förslag Vågform är ett verk i mosaik som placeras vid bubbelpoolen och anslutande våtutrymme.


Konstverket Porlet av Clay Ketter.

Den andra etappen omfattar cirka fem mindre uppdrag, vilka i huvudsak riktar sig mot det lokala och regionala konstlivet. Sammantaget innebär detta att ett tiotal konstnärliga gestaltningar med representation från såväl nationellt, regionalt och lokalt verksamma konstnärer finns på plats i simhallen då den invigs. 

Finansiering av Linköpings offentliga konst

I likhet med många andra offentliga lokaler i Linköping kommer simhallen att innehålla offentlig konst. Konsten finansieras i enlighet med enprocentregeln. Det innebär att 1 procent av byggkostnaden vid ny-, om- och tillbyggnad av offentliga lokaler, platser och byggnader avsedda för offentlig verksamhet, avsätts till konstnärlig gestaltning. Linköping offentlig konst, LOK, samordnar och kvalitetssäkrar konstprojekten och ansvarar för dess genomförande. Fritt från krav på funktionalitet är den offentliga konsten en budbärare till nästa generation.


Carin Ellbergs hängskulptur Vattenväxt ska placeras vid äventyrsbadet.