Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Gå på digital guidning i Linköping

13 juli 2021 | Uppleva & göra
Här är guiden som aldrig sover! I sommar kan du ta del av två helt nya digitala guidningar och kanske upptäcka något nytt om Linköping.
En kvinna håller en smartphone i handen.

Lyssna på ljudguide direkt i din mobil. Foto: Visit Linköping

Det blir ännu en hemestersommar och passande nog har Visit Linköping, tillsammans med det danska bolaget Storyhunt, tagit fram två helt pandemisäkra ljudguidningar som du kan fylla dina dagar med. Ladda mobilen, plugga in hörlurarna och låt dig underhållas av humor i Linköping city eller historia i Berg.

– För besökare kan en digital vandring vara det perfekta sättet att uppleva Linköping på egen hand, i pandemitider. I city lanserar vi en promenad som kompletterar Linköpings traditionella guidningar. I “The Lost City of Linköping” är historiska årtal utbytta mot fantasifulla berättelser med en stor portion humor och glimten i ögat. Innehållet gör att vi tror att den digitala guidningen även är intressant för Linköpingsbor som vill upptäcka nya detaljer och dra lite på smilbanden över sin egen stad, säger Jörgen Nilsson, ansvarig för besöksnäring på Visit Linköping & Co.

Okänt och osannolikt

Visste du att det finns krokodiler i Stångån, att det var på Ågatan som Shakespeare fann inspiration till Romeo och Julia, eller att det vilar en förbannelse över ”kärleksbänken” utanför Konsert & Kongress? Detta och många fler hittills okända och osannolika detaljer i Linköpings historia får du veta i guidningen ”The Lost City of Linköping”. Det är den Linköpingsbaserade komikern Ben Kersley som står bakom manus och hörs också som inspirerande berättarröst i guidningen som kan beskrivas som ”Indiana Jones möter David Attenborough”.

I guidningen “The Forgotten Tales of Berg” är historien i fokus, men på ett mer vetenskapligt vederlagt sätt då det är historieprofessorn Dick Harrison från Lunds universitet som är guide och manusförfattare.

– Vi vet att många efterfrågar fler aktiviteter att göra i Berg och utifrån pandemin och Bergs betydelse för Linköping så förtjänar området en historisk guidning tillgänglig dygnets alla timmar. Den digitala guidningen tar besökaren tillbaka till Vikingatiden, och åter till dagens Göta Kanal. Till vår hjälp har vi haft Dick Harrison som förutom att vara historiker också är en fantastiskt inspirerande berättare, säger Jörgen Nilsson.

Mer information om hur guidningarna går till finns på Visit Linköpings webbplats: