Hoppa till huvudinnehåll

Gamla Linköping utökas med ny attraktion

16 februari 2023 | Uppleva & göra
Nu får Gamla Linköping tillskott i form av en ny attraktion. Och det är inte mindre än en världspremiär när LasseMajas Deckarhus slår upp dörrarna i Gamla Linköping. “Välkommen till ett omtyckt besöksmål i ständig utveckling, som nu blir ännu bättre för barnfamiljer”, säger Gamla Linköpings museichef Tina Karlsson From.

Runt hörnet på den röda byggnaden ligger entrén till sprillans nya LasseMajas Deckarhus. Tina Karlsson From, museichef i Gamla Linköping och Magnus Wetterö, VD på LasseMajas deckarhus, visar vägen. Foto: Sofie Berlin

Efter en lång period av förberedelser och byggnation av det nya deckarhuset är det äntligen dags. Den 17 februari 2023 öppnar LasseMajas Deckarhus för allmänheten, och attraktionerna i Gamla Linköping utökas därmed.

– Vi ser framför oss att verksamheterna som redan finns i Gamla Linköping och LasseMajas Deckarhus kommer kunna ha bra samarbeten, men också att verksamheterna kommer att komplettera varandra. LasseMaja vänder sig till familjer, som är en viktig målgrupp även för oss. Men de riktar sig inte till skola och förskola, som friluftsmuseet gör. På så sätt kompletterar vi varandra genom att erbjuda barnkultur för alla, säger Tina Karlsson From, museichef Gamla Linköping.

Massor uppdrag och mysterier 

De uppdrag och mysterier som besökarna möts av i LasseMajas Deckarhus är baserade på böckerna om deckarduon Lasse och Maja i Valleby. Författare till böckerna är Linköpingsbördige Martin Widmark. Helena Willis har gjort illustrationerna. Hittills har det getts ut drygt 30 mysterieböcker.  

– Det känns fantastiskt att öppna LasseMajas Deckarhus, vi har arbetat med förberedelser i nästan två och ett halvt år. Vi har byggt en, för svensk och europeisk besöksnäring, helt unik upplevelseattraktion, här i Gamla Linköping. Jag ser fram emot att få besök av glada familjer som löser mysterier tillsammans, säger Magnus Wetterö, VD, LasseMajas Deckarhus.


I deckarhuset får besökarna gå runt i olika celler, i grupper om tre till sex personer. I varje cell finnas kluriga uppgifter att utföra, både digitala och fysiska.
Greve von Farsens motorcykel står redo att provsittas i deckarhuset. 

Ökat intresse för att läsa

På Huvudbiblioteket i Linköping ser man just nu en trend med ett ökat intresse för läsning bland barn och unga. 

– Vi lånar ut mycket barn- och ungdomsböcker och vi har många besökare i dessa grupper. Att LasseMajas Deckarhus nu öppnar i Linköping tror jag kan leda till att fler barn inspireras till läsning och att vi får möjlighet att locka barnen vidare i sin läsning, säger bibliotekschef Marie Sääf.

Text och bild: Sofie Berlin

De mest utlånade barnböckerna i Linköpings kommun 2022. Bilderböcker är inte medräknade i listan. 

  1. Bojan och bilarna 2021, Johan Anderblad
  2. Handbok för superhjältar. Del 5, Försvunna 2020, Elias Våhlund
  3. Handbok för superhjältar. Del 4, Vargen kommer 2018, Elias Våhlund    
  4. Handbok för superhjältar. Del 6, Utan hopp 2020, Elias Våhlund      
  5. LasseMaja Slottsmysteriet, 2017, Martin Widmark
  6. LasseMaja Cirkusmysteriet, 2013, Martin Widmark
  7. LasseMaja, Musikmysteriet 2021, Martin Widmark
  8. Daddiddoo Babblarna? 2016, Anneli Tisell
  9. Tittut äpplet 2020, Camilla Reid
  10. Noa, Lin Hallberg

Källa: Huvudbiblioteket Linköping

Senast ändrad den 15 februari 2023

Senaste nytt

Bassängerna är testade - 23 dagar kvar till öppning Det hände på fullmäktige i mars Snöovädret påverkar sophämtningen Linköping på besök i systerorten Palo Alto Förslaget om nedläggning av förskolor och skolor blir verklighet Reservrutiner påkopplade när trygghetslarm slutade fungera Nya åtgärder ska motverka segregation Inför beslutet om skollokaler - så går nämndmötet till Kom och se eldshow på Earth hour Dags att sopa upp gruset