Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Gröna gården prisad för mat och virtuellt resande

21 maj 2021 | Omsorg & hjälp
Fritidsverksamheten på servicehuset i Ryd och Gröna gårdens vårdboende vann tävlingen “Mat är kultur” i var sin kategori. Gröna gården fick förstapriset på 12 000 kronor för aktiviteten ”Europeiska länder”.
salami och tomat på en tallrick

Traditionella meny från olika länder gav pris. Foto: Mostphotos

- Jätteroligt. Vi har gjort ett bra arbete med det här, säger Gröna gårdens verksamhetschef Pia Castella.

Aktiviteten hålls en gång i månaden. Föreläsningar om geografi, tipspromenader och virtuella resor genom VR-glasögon knyts ihop med matprovning med traditionella menyer från olika länder.

Gröna gården fick priset i kategorin “Mat och kulturskapande aktiviteter på vårdboende”. Aktiviteten är glädjespridande och har involverat många olika externa aktörer skriver äldrenämnden i sin motivering.
-Många har rest mycket och tycker att det här är jättespännande. Dessutom kommer många ur personalen från andra länder. Det här leder till samtal, säger Pia Castella.

Den andra förstaprisvinnaren var Ryds fritidsverksamhet, Attendo, med aktiviteten ”Hela världens Ryd”. De vann i kategorin “Mat och kulturskapande aktiviteter på servicehus/trygghetsboende/träffpunkter

“Hela världens Ryd” ska stimulera till ökad livskvalitet och motverka ofrivillig ensamhet. Resenärerna får i grupp uppleva nya resmål och smakupplevelser, från världens alla hörn.

Samtliga utförare

Tävlingen “Mat är kultur” är en tävling som äldrenämnden utlyste för år 2020 inom äldreomsorgen. Tävlingen riktar sig till samtliga utförare som har servicehus, trygghetsboende, träffpunkter med fritidsverksamhet eller vårdboende.
Syftet med tävlingen är att stimulera till att skapa en trevlig måltidssituation där kultur och meningsfulla aktiviteter bidrar till att berika vardagen för äldre i Linköpings kommun.
- Tävlingen ska uppmuntra till fler kreativa och innovativa aktiviteter. Samtliga nominerade har gjort fantastiska insatser för att höja livskvalitén för våra äldre. Jag är stolt över att få presentera vinnarna av årets tävling Mat är kultur, sa äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD) under det digitala tillkännagivandet.

Tidigare år

Bakgrunden är att äldrenämnden under tidigare år har utlyst en trädgårdstävling för alla äldreomsorgsenheter i Linköpings kommun. Efter fem år ansåg äldrenämnden att det fanns anledning att byta inriktning på tävlingen.
Tävlingen består nu av två kategorier:

  • mat och kulturskapande aktiviteter på servicehus/trygghetsboende/träffpunkter
  • mat och kulturskapande aktiviteter på vårdboende

Fem bidrag lämnades in. En fritidsverksamhet vid servicehus, trygghetsboende, träffpunkter och fyra vårdbostäder lämnade in bidrag.

Fler vinnare

På andra plats i kategorin Mat och kulturskapande aktiviteter på vårdboende kom Kvarnbackens vårdbostad, Vardaga, med aktiviteten ”Fredagsdrinken”. Priset var 8 000 kronor.

På tredje plats i samma kategori kom Gottfridsbergsgårdens vårdbostad, Vardaga, med aktiviteten ”Vi bakar”. Priset var 5 000 kronor.

De olika verksamheterna kommer också att få beställa tårtor, som äldrenämnden bekostar, för att fira i verksamheten.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz