Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasieval i en annorlunda tid

11 februari 2021 | Förskola & utbildning
Inför årets gymnasieval har skolan fått tänka nytt för att nå elever och deras anhöriga i en annorlunda tid. Istället för att elever och anhöriga fick besöka mässan och de olika gymnasieskolornas öppet hus kom dessa hem till besökarens vardagsrum.
EN tjej och en kille tittar på en mobiltelefon tillsammans. I bakgrunden en trappa. Killen har ryggsäck.

Både Linköpings gymnasiemässa och de kommunala skolornas öppet hus har genomförts i en digitalt format.

- Det är en annorlunda tid, där vi behöver tänka nytt för att ge elever som står inför sitt gymnasieval en så bra inblick som möjligt i de olika skolornas verksamhet. Skolorna har gjort ett fantastiskt jobb för att kunna möta framtida elever via digitala lösningar, säger Åsa Ridne, avdelningschef gymnasie- och vuxenutbildningen.

Digitala öppet hus

De kommunala gymnasieskolornas öppet hus blev välbesökta. Under bestämda tider var skolans personal extra tillgängliga, så besökaren snabbt kunde få svar via e-post. Skolornas öppet hus-sidor finns dessutom kvar till dess gymnasievalet är genomfört, den 15 februari. Där hittas presentationsfilmer, information och kontaktuppgifter till den specifika gymnasieskolan.

- Vi fick in många frågor och kan nu se på webbstatistiken att skolan blev välbesökt. Om någon är nyfiken på vår verksamhet är ni välkomna att besöka skolans webbsida och skicka gärna e-post så svarar vi inom kort, säger Sara Qvarnström, rektor på S:t Lars gymnasium.  

Linköpings digitala gymnasiemässa

Den 23-26 november pågick gymnasiemässan som genomfördes i ett interaktivt och digitalt format. Mässan är populär och brukar årligen locka till sig cirka 5 000 besökare under en och samma dag. Den digitala gymnasiemässan fick under sina fyra dagar nästan lika många besökare som tidigare gymnasiemässor. Mässan fick drygt 4 600 unika besökare, där cirka 1 500 valde att logga in på sidan för chatt och videosamtal.

- Gymnasiemässan är en viktig del för att guida elever i årskurs nio inför det stundande gymnasievalet. Jag möter dagligen många elever som har frågor om de olika skolorna. Eftersom vi inte hade möjlighet att erbjuda eleverna fysisk gymnasiemässa kändes det extra viktigt att kunna erbjuda digitala besök på skolorna. Att få chatta med olika gymnasieskolor som eleven väljer mellan är en viktig del inför sitt val. Vi syvare från grundskolan var också representerade på mässan, det var roligt att det kom så pass många frågor i chatten, säger Charlotte Svala, Studie- och yrkesvägledare på Elsa Brändströms skola.

Linköpings digitala gymnasiemässa genomfördes i samarbete med både kommunala och fristående gymnasieskolor i Linköping, gymnasieskolor i Åtvidaberg, Mjölby, Kinda samt regionens naturbruksskolor.

Mer information inför gymnasievalet:

Läs om de olika skolorna på Linköpings digitala gymnasiemässa:

Mer information om de olika kommunala gymnasieskolornas öppet hus:

Text: Charlotta Flodén