Staden blir renare - med din hjälp

18 juni 2019 | Bygga, bo & miljö
Varje dag slängs mängder av fimpar, förpackningar och tuggummin på gator och torg. Kampanjen ”Håll det rent” ska på ett lekfullt sätt få oss att slänga skräpet där det ska vara, i papperskorgarna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Kampanjen är nu inne på sin andra vecka. Du kanske har sett affischer och rosa hattarna på olika platser i Linköping. Kanske har du också uppmärksammat banderollen i samma färg på Tanneforsgatan?

– Det ska vara en trevlig touch, inte så pekpinnigt, säger Niclas Alsö, som är kommunikatör och arbetar med kampanjen.

Det finns också skyltar med budskapet ”Håll det rent” i ytterområdena och sopkärl med samma budskap i innerstaden. De ska underlätta för studenter och andra att hålla rent i samband med festligheter i staden.

– Studenterna har lyssnat på uppmaningen och städat efter sig. Väldigt trevligt, det tackar vi för, säger chefen för Stadsmiljökontoret Jonas Sjölin.

Flera kampanjer

Det här en av flera kampanjer för att hålla staden ren. Under   våren har 10 800 förskole- och skolungdomar plockat skräp och idrottsföreningar har hjälpt till när motionärer har ploggat, alltså motionerat och plockat skräp samtidigt.

– Den som slänger skräp på gatorna säger ofta att det inte finns någon skräpkorg, men det finns säkert 800 i staden. Vi vill med den här kampanjen uppmärksamma att människor ska lägga skräp på rätt ställe. Det borde inte vara svårt, tycker Niclas.

Linköping ser rent och snyggt ut, men skälet till det är att kommunen har avtal med renhållningsfirmor som plockar och forslar bort stora mängder skräp varje dag.

– Renhållningen kostar mycket för Linköpings kommun. Men det är också viktigt för miljön och för tryggheter. Skräp hör inte hemma i naturen eftersom människor och djur kan ta skada, påpekar Niclas.

Studier visar att skräp föder skräp.

Fimpar

Den största andelen föremål som slängs i naturen och på gator och torg är fimpar. De står för 60 procent av föremålen. Snus står för 10 procent, förpackningar för 30 procent och väldigt vanligt är att tuggummi slängs och trampas ner i ytmaterialen.

20 kubik skräp töms per dag från innerstadens papperskorgar och plockas bort av kommunens  entreprenör. I juli kommer en mätning att göras av hur mycket skräp som slängs i Linköping. Metoden kommer från SCB (Statistiska centralbyrån) och organisationen Håll Sverige rent som Linköping är med i. I och med det så har man en utgångspunkt för kommande mätningar.

Text Eva-Karin Strand Wåtz