Här är artisterna som kommer till nycirkusfestivalen

19 juni 2019 | Uppleva & göra
15-17 augusti arrangeras nycirkusfestivalen ”I Dare You” mitt i hjärtat av Linköping. Nu är alla artister och kompanier färdigbokade och redo att presenteras.

Foto: Mats Bäcker / Cirkus Cirkör

Det har redan tidigare meddelats att välrenommerade Cirkus Cirkör kommer att ha världspremiär i Linköping för sin nya föreställning Bloom under festivalen. Nu berättar festivalens konstnärliga ledare Lars Wassrin att den våghalsiga gruppen Norwegian Ninjas kommer och spelar en burleskinspirerad och gränsöverskridande show direkt på Stora Torget.

– En otroligt spännande ensemble med bland annat en artist från Australien som kommer hela vägen till Linköping, förklarar Lars Wassrin.

Internationella artister

Vidare anländer kompanier som flitigt syns runt om på den internationella nycirkusscenen, som Cie Tac O Tac från Frankrike och Joan Català från Katalonien i Spanien, till festivalen i Linköping. Det kommer även arrangeras en parad på Bokhållargatan mellan Stora Torget och Hospitalstorget.

– Paraden, som vi kallar Circus extravaganza Parade, blir en värdefull blandning av aktörer från den lokala ungdomscirkusen tillsammans med många av de internationella artisterna som kommer till stan. Det blir även pop-up-föreställningar och prova på-cirkus under festivalen, säger Lars Wassrin.


Foto: Cie Tac O Tack.

En annorlunda upplevelse

Festivalen i Linköping avser att öppna för internationella influenser och ge regionens invånare möjligheter till berikande upplevelser, delaktighet och utövande av nycirkus.

– Det ska vara en annorlunda upplevelse, lite som en omtolkning av vad vi kan förvänta oss av stadsrummet med hjälp av nycirkus, framhåller Kultur- och fritidsförvaltningens kulturutvecklingschef Mårten Hafström.

Tillsammans med satsningen på sommargågatan längs med Storgatan under samma period så tror Mårten Hafström på en särskilt lyckad kombination.

– Det blir något vi inte har sett eller upplevt förut. Det sätter Linköping på kartan, samtidigt som det skapar positiva och utmanande mervärden för medborgarna.


Från vänster: Claes Lauritsen, projektledare Visit Linköping, Mårten Hafström, kulturutvecklingschef på Kultur- och fritidsförvaltningen, Lars Wassrin, konstnärlig ledare för festivalen. Foto: Mattias Grane

En växande festival

Nycirkusfestivalen är en del av projektet Nycirkus Öst som stöds av Kulturrådet. De två senaste åren har nycirkusfestivalen Cirkusslottet arrangerats i Finspång genom Nycirkus Öst, och varit en påtaglig succé. Tredje året är det nu dags för Linköping att vara spelplats när festivalen växer och skiftar namn till I Dare You – Linköping Contemporary Circus Festival! Festivalen är ett brett samarbete mellan Linköpings kommun, Kultur och Fritidsförvaltningen i Linköping, Visit Linköping & co, Nycirkus Öst och East Sweden Circus Festival.

Text och foto: Mattias Grane

Artister och kompanier
  • Cirkus Cirkör – med föreställningen Bloom
  • Norwegian Ninjas – med förseställningen Circus Extravaganza
  • Los Moñekos – med föreställningen We-Ding
  • Joan Català – med föreställningen Pelat
  • Cie Tac O Tac – med föreställningen Special Conquest
  • Xirriquiteula Teatre – med föreställningen Girafes
  • Diana Coca

Dessutom: Parad, pop-up-föreställningar, prova på-cirkus, med mera.