Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Här är husfasaderna som förvandlas till konstverk

8 september 2020 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
Nu är det klart vilka husfasader i Linköping som får nya konstverk i samband med gatukonstfestivalen Artscape form. Mellan 28 september och 11 oktober kommer tio muralmålningar att komma till liv på olika platser i Linköping.
Parkeringshuset Baggen

Parkeringshuset Baggen är av flera centrala fastigheter som kommer att förses med konst. Foto: Sankt Kors

Husfasaderna som kommer att förses med konstverk finns fördelade på sex stycken fastigheter i centrala Linköping och två i Skäggetorp repektive Berga.

– Tio nya muralmålningar är ett otroligt fint tillskott till konststaden Linköping. Dessa nya konstverk kommer att ge Linköpingsborna någonting att vara stolta över, och ge kommande besökare en god anledning till att besöka Linköping, säger Lars-Ove Östensson, konsthallschef på Passagen.

Stor spridning

Artscape har valt väggar tillsammans med kommunen och fastighetsägare med en grundtanke om att sprida konsten på olika områden i Linköping.

– Vi är själva inte från området så därför har det varit viktigt att ta hjälp från aktörer i Linköping för att få projektet så lokalt förankrat som möjligt. Vi vet däremot vad konstnärerna söker i en vägg och kan se det från deras ögon. Det tillsammans med att vi letar efter platser som är iögonfallande och lättillgängliga för besökarna bestämmer var konstverken till slut hamnar, säger Tor Hedendahl och Daniel Wakeham, Artscapes grundare och konstnärliga ledare.

Valda husfasader

Konstverken kommer att målas på tio platser i Linköping: Göran dyks gata 2, Prästbolsgatan 21, Götgatan 19, Snickaregatan 5a, parkeringshuset Baggen, Vasavägen 13, Klostergatan 39 och Skäggetorp centrum 14. Även Skäggetorpshallen och Berga idrottshall kommer att få konstverk.

Fastighetsbolaget Stångåstaden bidrar med fyra husfasader.

– Projektet ger oss en möjlighet att erbjuda våra hyresgäster en unik konstupplevelse. Vi har valt ut fyra fasader i olika storlekar och i olika delar av staden för att så många som möjligt ska få del av konsten i sin vardag. Vi ser med spänning fram emot att se målningarna växa fram, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Lejonfastigheters idrottshallar, Berga idrottshall och Skäggetorpshallen, kommer även att få ett konstverk på sin fasad.

– Vi ser fram emot festivalen och att unika konstverk kommer att förgylla fasaderna på några av våra fastigheter. Vi är dessutom glada att kunna erbjuda medskapandeprojekt där allmänheten får delta i skapandet av målningarna, säger Micael Antamo, vd på Lejonfastigheter.

Klostergatan 39 kommer att målas. Foto: Lejonfastigheter

Parkeringshuset Baggen

En av de centrala husfasaderna som kommer att målas är parkeringshuset Baggen. Där upplåter Sankt Kors en spektakulär yta för en målning.

– Konsten har en viktig roll att spela i det offentliga rummet och vi ser fram emot att fasaden på parkeringshuset Baggen blir en del av det här unika projektet. Det är särskilt roligt med augmented reality-kopplingen, att teknik och konst samspelar här i framtidsstaden Linköping, säger Anna-Maria Jakobsson, vd på Sankt Kors.

Vilka konstnärer som kommer att medverka presenteras i ett senare skede.

Linköpings kommuns medverkan finansieras av Kultur- och fritidsförvaltningen, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Sankt Kors, Stångåstaden, Lejonfastigheter samt Event Group.

Text: Marie Hallerfeldt

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: