Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Här är nya aktivitetsparken

20 maj 2020 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
Nu är den nya aktivitetsparken i Ljungsbro klar. Massor av besökare har redan trotsat det kalla och blåsiga vädret för att testa skaterampen, DJ-båset, golffotbollen, grillhörnan, seniorgymmet, gungorna, agilitybanan och militärhinderbanan. Första helgen visade att det verkligen är en park med något för alla.
Bygget av aktivitetsparken började för elva månader sedan och slutbesiktigades utan anmärkning i fredags. Projektledare Åsa Karlsson har jobbat med byggnation av lekplatser i Linköpings kommun sedan 2012. Det har blivit en mängd projekt, men det som är unikt med aktivitetsparken i Ljungsbro är att den verkligen riktar sig till alla.

– Vanligtvis anlägger vi en lekplats med en viss ålder i åtanke, men här är tanken att vi riktar oss till att alla åldrar och många olika intressen i samma park. Det är fantastiskt att se så många på plats, säger Åsa Karlsson.

Naturlig del av skogsdunge intill Göta kanal

Det som också skiljer sig från många av Åsa Karlssons tidigare projekt är att en stor del av skogen som finns på platsen är ett naturligt inslag, med inbäddad agilityinspirerad bana och militärhinderbana.

– När vi började här var det otillgängligt och fullt av sly. Nu har vi öppnat upp lite i skogspartiet med en stenmjölsstig som går ända upp till kanalen där vi också har byggt ut en brygga.

I samband med att aktivitetsparken planerades hölls ett möte där Ljungsbrobor fick komma med synpunkter. Kommunens förslag gillades och en specialönskan från den träffen har blivit verklighet i form av ett ovanligt välvt pingisbord som kallas teqball.

Stärkande aktiviteter – även för seniorer

Längst upp i parken intill Göta kanal finns ett mysigt område med bland annat grillplats och seniorgym. Två av de stärkande övningarna görs sittande på bänk.

– Där kan man sitta och trycka på en bricka med fötterna eller använda pedalerna och cykla samtidigt som man tittar på flanörer som passerar på gångvägen vid kanalen, och båtar som glider förbi, berättar Åsa Karlsson.
 

Åsa Karlsson, projektledare i Linköpings kommun, är väldigt nöjd med slutresultatet nu när aktivitetsparken i Ljungsbro är klar.

Stenar och träd har tagits tillvara

I området intill skatarenan finns en rejäl labyrint som är gjord av stora stenar som grävts upp och flyttats under arbetet med parken. En liten bit därifrån finns stockar som också tagits ner när området byggdes upp.

– Vi försöker alltid återanvända det vi behöver ta ner eller gräva upp när vi anlägger sådana här områden, det är fint att se allt på plats nu, säger Åsa Karlsson.
I området finns nyplanterade träd och gräs som både rullats ut och såtts. Själva fotbollsplanen består av hybridgräs, en bas av konstgjort gräs och däri vanligt gräs som tränger upp och binder ihop underlaget till en blandning som är hållbar.

Olaga intrång och nedskräpning på byggarbetsplatsen

Arbetet med parken har gått jättebra. Men under våren har många barn och vuxna ignorerat byggstängslen och gjort olaga intrång.

– Ja, tyvärr har många tagit sig in i det som ända till besiktningen i fredags var en byggarbetsplats. Det har varit ett hinder för oss och mycket kostsamt för entreprenören som har fått närmare 30 grindar förstörda. Till slut blev det för dyrt att ersätta dem så stängslet blev lättare att haka ur, och ta sig in via, berättar Åsa Karlsson.

De som tog sig in riskerade att skada sig, och lämnade också spår efter sig i form av skräp och lite klotter.

Parkering längs Hedagatan

Eftersom aktivitetsparken ligger ganska centralt i Ljungsbro, intill hetvattenscentralen på Myragatan intill Göta kanal är tanken att de flesta tar sig dit till fots eller per cykel.

– De som tar med bilen ombeds att parkera längs Hedagatan eller vid Brunnbyskolan. Det går inte att bilar står alldeles intill parken eftersom de måste finnas rum för Tekniska verkens stora fordon att ta sig förbi, säger Åsa Karlsson. 

Ljud- och ljussatsning

För att området ska kännas tryggt att vistas i och passera under kvällen när mörkret sänkt sig finns en hel del belysning i området. Den släcks automatiskt vid 22-23-tiden på kvällen samtidigt som möjligheten att koppla upp musik via mobil i DJ-båset avbryts.

– Min förhoppning är att detta blir en samlingspunkt i Ljungsbro där såväl gammal som ung kan ses och aktivera sig, säger Åsa Karlsson.
 
Text och foto: Annika Avén