Här blir det festival för Linköpings barnfamiljer

21 maj 2019 | Uppleva & göra
Under helgen den 1-2 juni bjuder Linköpings kommun in till en magisk barnkulturfestival i Mahoniadalen.
Arrangörerna står i Mahoniadalen

Mahoniadalen kommer att fyllas av dans, musik, teater – och säkert massor av såpbubblor. Från vänster syns Kristoffer Dezsi, Mattias Grane, Lina Marcusson och Leif Bronsén från kommunens kultur- och fritidsförvaltning. Foto: Per Conning

Det är andra året i rad som Mahoniadalen nära sjukhuset förvandlas till en sagovärld med dans, musik och teaterföreställningar. På området kommer det även att finnas skapande aktiviteter och fikaförsäljning. Föreningar och olika kulturaktörer är också på plats. Bland annat ordnar stadsbiblioteket ett pop up-bibliotek.

Fyra personer som jobbar med festivalen är Lina Marcusson, Kristoffer Dezsi, Mattias Grane och Leif Bronsén från kommunens kultur- och fritidsförvaltning. Deras tanke med satsningen är att skapa något roligt för alla barnfamiljer. Kommunens undersökningar har visat att småbarnsföräldrar ofta har ont om kulturupplevelser i vardagen.

– Därför ville vi göra något där de kan uppleva saker tillsammans med sina barn, säger Kristoffer Dezsi.

Lummig park

Ett annat syfte är att lyfta fram den härliga – men lite okända – plats som Mahoniadalen är. I den lummiga parken som ligger nedanför korsningen S:t Larsgatan–Lasarettsgatan går det att njuta av blommor, gräsmattor, vattenfall och slingrande gångar.

Festivalen kommer att innehålla runt tio föreställningar som visas på två scener.

– Förra året hade vi bara en scen. Nu kan vi ha ett tajtare program. När en föreställning är slut på ena scenen kan den avlösas direkt av nästa scen, säger Kristoffer.

Anpassat program

Sedan förra året har också tiderna justerats efter hur länge besökarna kan vara där. Både under lördagen och söndagen startar programmet klockan 11 och slutar klockan 16.

– Och eftersom vi är utomhus har vi försökt att anpassa programmet för det. Vissa föreställningar som är jättebra på en teaterscen kanske inte gör sig lika bra utomhus, menar Lina Marcusson.

Hon berättar att de stora favoriterna från förra året, Vattenmannen och Speed, kommer tillbaka och avslutar festivalen med sin musikteater.

– De andra är nya för i år. Det blir en blandning som passar bra för barn mellan två och tolv år.

Trevlig upplevelse

Arrangörerna hoppas att besökarna får en trevlig upplevelse som sticker ut från vardagen, samtidigt som de kan få upp ögonen för Linköpings kulturliv.

– I förlängningen handlar det också om att bygga varumärket Linköping för småbarnsföräldrar – att detta är ett bra ställe att etablera sig på och att det finns saker att göra, säger Mattias Grane.

Ett par tips som arrangörerna skickar med till besökarna är att klä sig efter väder och att gärna ta med en filt att sitta på. Om nöden tränger på kommer det att finnas toaletter och skötbord på området.

Text: Per Conning

Här hittar du hela programmet och en karta: