Här gräddas kommunens kanelbullar

4 oktober 2019 | Arbete
På Café Vidingsjö gräddas det bullar för fullt. ”Vi har extra många beställningar till Kanelbullens dag”, säger arbetsledaren Linda Tapper.

Stefan Ånell är en av medarbetarna på Café Vidingsjö.

Den varma kaneldoften har spridit sig i lokalen. Medarbetaren Stefan Ånell tar ut en plåt med nygräddade bullar från ugnen. Strax ska de paketeras och köras ut till den arbetsplats i kommunen som beställt fikabrödet.

– Drygt 150 bullar ska levereras idag. Det är ungefär hundra fler än när det inte är Kanelbullens dag, säger Linda Tapper.

Hon är arbetsledare för den kommunala enheten Café & städ där bland annat Café Vidingsjö och kommunens interna cateringverksamhet Fikaservice ingår. Här arbetar tolv personer varav åtta är i en arbetsmarknadsinsats. Målet med anställningen, som är tidsbegränsad, är att komma ut i arbetslivet eller skapa ett intresse för att börja studera.
 
Linda Tapper och Stefan Ånell hoppas att kanelbullarna ska smaka bra.

– En del får jobb redan innan de har slutat hos oss. Mellan januari och augusti i år är det 17 av våra anställda som har gått vidare till en annan anställning eller studier vilket är en höjning jämfört med förra året då det var sex personer som gick vidare till annat, säger Linda.

En gång i månaden har Linda individuella samtal med medarbetarna. Där sätter de upp mål och pratar om olika utvecklingsmöjligheter.

– Det är jätteroligt att se hur våra medarbetare utvecklas och hur de vågar ta för sig mer.

Brinner för kundkontakten

De första medarbetarna börjar dagen klockan 6.30. Stefan Ånell är en av dem.

– Vi börjar med att kolla hur många och vilken typ av beställningar som kommit in till Fikaservice. Majoriteten av beställningarna ska levereras innan klockan 10, så förmiddagarna brukar vara ganska stressiga, säger Stefan som jobbat här i tre år.

Alla i arbetsgruppen hjälps åt och alla ska kunna göra allt, men Stefan har Fikaservice som sitt huvuduppdrag.

– För mig handlar det främst om att paketera beställningar och leverera dem till verksamheterna. Jag älskar att jobba med människor och att tillgodose kundernas behov, så för mig är kundkontakten det roligaste med jobbet.
 
Stefan Ånell har arbetat med Fikaservice i tre år. "Jag älskar kontakten med kunderna", säger han.

Maten lagas från grunden

Medan Stefan levererar fikabröd sköter hans kollegor caféverksamheten. De serverar lunch - en rätt om dagen - och fika varje dag.

– Vi lagar all mat från grunden och har ungefär 40 lunchgäster per dag. Tyvärr har vi för små lokaler för att få tillstånd att även baka, men vi gräddar fikabrödet på plats.

Förutom att lära sig att laga mat får medarbetarna sköta disken, städa, fylla på varor, tvätta och hantera kassan.

– Det är viktigt att våra medarbetare utvecklas inom verksamhetens alla delar så att de kan söka jobb eller utbildning inom café- och restaurangbranschen efter sin tid hos oss, säger Linda.

Text och foto: Emmilie Engström