Här öppnar Linköpings nya lekplats

5 november 2019 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
I veckan är det premiär för en helt ny lekplats i Linköpings innerstad. Lekplatsen ligger i Onkel Adams park nära Hunnebergsgatan.
Projektledaren vid en klätterställning

Kommunens projektledare Per Oldfeldt vid den nybyggda klätterställningen.

Den nya anläggningen riktar sig till de yngsta barnen i åldrarna 1-6 år. Det är en mindre form av lekplats som är utrustad med bland annat gungor, klätterställning, rutschkana och sandlåda.

Kommunens projektledare Per Oldfeldt säger att det har funnits behov av en närlekplats sedan den närliggande Sandrinoparken bebyggdes. Där fanns det tidigare mer yta som barn kunde leka på.

– Det har också blivit fler barn i området. De behöver ha en lekplats i närheten som man kan besöka utan att gå över trafikerade leder. Det här området är ju inringat av till exempel Västra vägen och Östgötagatan.

 


Lekplatsen (den rosa markeringen) ligger vid korsningen Brunnsgatan-Västanågatan, nära Hunnebergsgatan.

 

Den nya platsen är tillgänglighetsanpassad så att det går att komma in med rullstol.

– Vi ville också att platsen ska smälta in i den befintliga miljön. Det nybyggda staketet är rödmålat för att passa kulturhusen intill. Platsen har också fått gräs, bänkar och en häck. Det kommer även att planteras nya träd.

 

 

Per Oldfeldt framhåller att säkerheten alltid är viktig på lekplatser.

– Alla lekplatser får regelbundna kontroller och besiktningar. Och innan vi driftsätter en lekplats kollar en speciell besiktningsman igenom all säkerhet. Det handlar till exempel om att barnen inte ska klämma sig och att det ska finnas säkerhetsavstånd mellan all utrustning ifall ett barn trillar.

Lekplatsen i Onkel Adams park började byggas i september och öppnar för allmänheten denna vecka (vecka 45).

 

Text och foto: Per Conning

Här hittar du information om aktuella byggprojekt i Linköping: