Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Här sätter barnen färg på sommargågatan

18 juni 2021 | Uppleva & göra
Nu har barnen tagit plats i Folkes finrum! Linköpingsbarn har fått sätta sin prägel genom ett antal konstverk mitt på sommargågatan.
Ett barn målar med pensel på gatan.

Måndagen den 14 juni började årets sommargågata att monteras och under onsdagen och torsdagen var det barnens tur att få sätta sin prägel. Mitt på Storgatan, på den rosa “mattan” som rullats ut framför statyn av Folke Filbyter, har ett antal konstverk vuxit fram. Platsen, som under tiden för sommargågatan kallas Folkes finrum, har i år temat “demokrati” då Sverige i år firar 100 år av demokrati.

– Barn får tyvärr inte lika stor plats i det offentliga rummet som vuxna så här ville vi verkligen låta barnen få ta plats. Det passar bra in i uppmärksammandet av demokratin 100 år och dessutom har Folkes finrum blivit lite av barnens plats. Det är lekfullt uppbyggt, lite utmanande men ändå tryggt. Man kommer också nära vattnet i fontänen vilket är spännande för många, säger Lisa Markström, projektledare för sommargågatan på Linköpings kommun.

Barn från Tanneforsskolans fritidshem färdigställer sitt konstverk.


För att sätta färg på både temat och platsen bjöds därför ett antal barn in under ledning av bildpedagog Randi Leirnes på kommunens konsthall Passagen. Fem stycken cirklar mitt i gatan skulle målas och barn från fritidshemmen på Kungsbergsskolan, Tornhagsskolan, Nya Rydsskolan, Tanneforsskolan samt två deltagare från Passagens ungdomsverksamhet kom till undsättning.

– Det var jättekul att få den här förfrågan och att barnen skulle få göra avtryck i det offentliga rummet. Barnen fick måla precis det de ville. Instruktionen var att måla något man själv tycker är viktigt, eller bara låta handen styra helt enkelt, vilket passar väl in i det demokratiska temat, säger Randi Leirnes.

Bildpedagog Randi Leirnes guidade konstnärerna.


Randi berättar att själva cirkelformen också har en väldigt stor funktion, inte bara praktiskt utan även känslomässigt och demokratiskt.

– Man börjar inifrån och målar ut. Och alla barnen får varsin tårtbit i cirkeln i sann demokratisk anda.

Två av dem som bidragit till utsmyckningen av sommargågatan är Maja Holmberg, 17 år, och Klara Wilhelmsson, 17 år, som deltagit i aktiviteter på Passagen under flera år.

Klara Wilhelmsson och Maja Holmberg målar en bläckfisk på sommargågatan. 


– Vi valde att måla en bläckfisk, dels för att det är en rolig form och eftersom det är mycket barn här tänker vi att det är ett spännande motiv, säger Maja Holmberg.

– Vi gillar att måla annorlunda varelser och vi tror att det här är något som barn tycker om, säger Klara Wilhelmsson.

Text och foto: Johan Hermansson

Läs mer om sommargågatan här: