Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ebbepark tar form

19 maj 2020 | Stadsplanering & trafik
Kontorsbyggnader, bostäder, skollokaler och en träningsanläggning. Nu börjar allt mer av stadsdelen Ebbepark växa fram.
Byggnader i Ebbepark

I kvarteret Verkstan blir det bland annat kontor och en träningsanläggning. Foto: Per Conning

Det byggs för fullt på platsen i östra Valla som tidigare hette Wahlbecks företagspark. Visionen är att skapa en modig och omtänksam del av staden, där hållbarhet och klimatsmarta lösningar står i fokus. Bakom satsningen står bland andra det kommunägda bolaget Sankt Kors, som bygger och utvecklar fastigheter åt företag i Linköping.

– Den första etappen i kvarteret Verkstan är i full gång. Förutom att de fina glasfasaderna kommer på plats så pågår det också arbete interiört, säger Anna-Maria Jakobsson, vd på Sankt Kors.


Anna-Maria Jakobsson, vd på Sankt Kors.
Foto: Lasse Hejdenberg/Hejdlösa bilder.

Företagen kan börja flytta in i kontorsbyggnaderna under 2021. I husen kommer det även att finnas lokaler för coworking, med ytor som hyresgästerna kan dela. Det blir även plats för konferenser.

– Företagen ska inte behöva ha egna konferensrum. I Ebbepark delar vi saker med varandra och följer värdeorden ”share”, ”care” och ”dare”, säger Anna-Maria.

I kvarteret Verkstan håller även Repfabriken på att ta form. Där ska bland andra Campushallen flytta in med en träningsanläggning. Byggnaden sticker ut med sitt industritak och sitt fasadmönster inspirerat av designern Marianne Richters mattor. Richter arbetade för Wahlbecks fabriker som tidigare tillverkade mattor och rep i området.

– Det är roligt att vi kan koppla ihop allt det nya med områdets historia, säger Anna-Maria.


I Repfabriken ska bland andra Campushallen flytta in. Foto: Per Conning


Ebbepark sett från Westmansgatan. Glasfasader monteras i kvarteret Verkstan. Foto: Per Conning

Även om vissa materialleveranser kan påverkas av coronakrisen så går det mesta av byggandet enligt plan. Och flera hyresgäster är klara för de nya lokalerna.

– Det finns ett gott intresse för att komma hit. Det är vi jätteglada för, säger Anna-Maria.

Ebbepark består också av kvarteren Dynamiken, Lugnet och Labbet. I Dynamiken håller det kommunägda bolaget Lejonfastigheter på att bygga en kombinerad skola och kontorsbyggnad. Här blir det lokaler för Fridtunaskolan och för två kommunala förvaltningar. Kvarteret kommer även att få mer kontor, bostäder, butiker och en park.

I kvarteret Lugnet bygger Stångåstaden bostäder – både hyresrätter och bostadsrätter. Totalt planerar Stångåstaden för 750 bostäder i Ebbepark.

Kvarteret Labbet blir den sista etappen i stadsdelen. Där kommer det att finnas både verksamheter och bostäder när allt är klart om några år.

Text: Per Conning

På Ebbeparks webbplats hittar du mer information: