Hoppa till huvudinnehåll

Hög kompetens hos kommunens sjuksköterskor

10 maj 2023 | Omsorg & hjälp
Yrket som sjuksköterska genomsyrar många delar och kompetensen är bred. Yrket spänner över flera områden, bland annat den kommunala omsorgen. Johan och Hanna arbetar båda två som sjuksköterskor inom Linköpings kommun. Nu söker kommunen fler.
Hanna och Johan sitter ner. Bakom dem syns ett körsbärsträd. hanna har blont hår. Johan har brunt hår. Hanna ler så tänderna syns. Johan ler med stängd mun.

Hanna och Johan är sjuksköterskor inom LSS och psykiatrisk vård. Foto: Fanny Miles

Sjuksköterskeyrket är varierat. Ingen dag är den andra lik men det som förenar yrket är kontakten med människor och viljan att skapa så god omvårdnad som möjligt.

LSS och psykiatrisk vård

Johan arbetar inom LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade, som tar hand om brukare i blandad ålder, från barn till äldre vuxna. Brukarna har olika typer av medicinska behov och insatser. LSS riktar sig till personer med autism, autismliknande tillstånd eller omfattande eller varaktiga funktionshinder. Det är en rättighetslag som ska garantera goda levnadsvillkor och att personerna får den hjälp de behöver i det dagliga livet med målet att kunna leva som alla andra.

Hanna arbetar inom socialpsykiatrin med det kommunala psykiatriska teamet (KoPS) som möter människor i behov av stöd på olika sätt. Det kan handla om missbruk eller psykiatrisk och somatisk problematik.

– Jag har jobbat med akutsjukvård tidigare men ville prova på något annat. Socialpsykiatrin lät spännande och lärorikt. I det kommunala psykiatriska teamet (KoPs) gör vi insatser på olika stödboenden runt om i Linköping. Även hemsjukvård är en del av vårt ansvar, säger Hanna.

– Jag har tidigare jobbat inom LSS i kommunen och trivdes väldigt bra då. När jag såg att det kom upp en tjänst som sjuksköterska så sökte jag direkt. Sen var det ett extra plus att man inte jobbar kvällar och helger vilket passar väldigt bra i min familjesituation just nu, säger Johan.

Johan och Hanna är kollegor, fast inom olika områden. 

En vanlig dag på jobbet

– För mig som jobbar inom LSS så börjar vi på kontoret som ligger centralt i Linköping. Där läser vi vårt journalsystem för att se vad som har hänt under det senaste dygnet alternativt under helgen. Vi jobbar enbart vardagar, inte kvällar eller helger. Vi planerar sedan dagen efter vad som har skett samt att vi har andra planerade saker i våra kalendrar. En av sjuksköterskorna har ansvar för en koordinatortelefon som bland annat personal och region kan ringa till för rådgivning. Vi gör även akuta bedömningar, provtagningar med mera. Vi har ansvar för 35 boenden i Linköpings kommun, förklarar Johan.

För Hanna ser dagarna lite annorlunda ut.

– Vi har vissa rutiner som vi följer men i övrigt ser dagarna olika ut beroende på vilket behov som finns och var. Vi börjar morgonen med att läsa i journalsystemet om de boenden vi har ansvar för. De är uppdelade men vi hjälps åt när det behövs. Vi sjuksköterskor åker ut till våra boenden och gör medicinska insatser, sköter en hel del kontakter mellan patient och regionen samt har samtal med patienter. Tillsammans med boendestödjarna ute på våra boenden ser vi till att helheten kring patienterna fungerar. Vi utgår från ett kontor centralt i Linköping och samlas för att äta lunch tillsammans. På eftermiddagarna försöker vi knyta ihop dagen, dokumentera och planera inför nästa dag, säger Hanna.

Fler sjuksköterskor behövs

Linköpings kommun söker fler sjuksköterskor och både Johan och Hanna ser fördelar med att arbeta inom den kommunala vården och omsorgen.

– Att få träffa människor i olika situationer och försöka ge rätt stöd, hjälp och vård i den situation personen befinner sig i är det bästa med jobbet. Sen gillar jag variation och att jobbdagarna ser olika ut. Att försöka skapa goda relationer med personal och patienter är viktigt för mig, säger Hanna.

– Det bästa med arbetet är mötet med människor. Både med brukare och personal. Att ha ett gott samarbete mellan kollegor för att få en så bra omvårdnad som möjligt. Det som även gör jobbet väldigt kul är att den ena dagen är inte den andra lik, säger Johan.

Text: Fanny Miles

Senast ändrad den 10 maj 2023

Senaste nytt

De är två av landets främsta unga entreprenörer
Sommar på gång - då öppnar Tinnis
Nationaldagsfirande i Gamla Linköping
Det hände på fullmäktige i maj
Hon hjälper unga att påverka
Bredband på landsbygden - Linköping i framkant
Eldningsförbud utfärdat i hela Östergötland
Ökad trygghet vid Linköping arena