Hon tar ton för att sprida glädje

8 januari 2020 | Omsorg & hjälp
Maria Jute har arbetat som undersköterska i 30 år – ett yrkesval som hon aldrig ångrat. Men hon tycker det är synd att det ofta är den negativa sidan av jobbet som lyfts fram i media. ”Vi gör så mycket roliga saker tillsammans som tyvärr lätt glöms bort.”

”Det bästa med mitt jobb är att få vara med äldre människor och att sätta guldkant på deras vardag”, säger undersköterskan Maria Jute som håller i kören på Åleryds vårdboende.

Sedan drygt två år tillbaka är onsdagar klockan 13.30 en helig tid på Åleryds vårdboende. Då samlas nämligen boende, daggäster, anhöriga och personal i aulan för att sjunga tillsammans. Det är undersköterskan Maria Jute som håller i kören. Till sin hjälp har hon dragspelaren Tomas Eriksson och pianisten Ingrid Hallsten, som sedan några år tillbaka bor på boendet.

– Det här är lajban. Det är så roligt att få vara med och känna sig behövd fast att man är gammal, säger 86-åriga Ingrid som i sina yrkesår arbetade som kantor och musiklärare.
 

Onsdagskören skapar både glädje och gemenskap och väcker många minnen till liv. Jan och Kerstin Alsö och Arne Videslätt (från vänster i bild) är några av deltagarna som varit med sedan kören startades.

”Säg det med ett leende”, ”Fattig bonddräng” och ”Det var på Capri vi mötte varandra” är några av sångerna som uppskattas av kördeltagarna.

– Det är härligt att få sjunga de här gamla visorna igen. Det väcker många fina minnen till liv, säger Ingrid som spelar alla sångerna på gehör.

– När jag lärde mig att spela piano sa alltid musikläraren att jag var tvungen att följa noterna. Nu slipper jag det och det är så mycket roligare.
 

Hörde Ingrid spela – blev inspirerad

Idén att starta en kör föddes en dag när Maria fick höra Ingrid spela piano i cafeterian på Åleryd.

– Jag var ganska ny på jobbet då och visste inte vem Ingrid var. Men direkt när jag hörde henne spela tänkte jag att henne måste jag starta en kör med, berättar Maria som alltid tyckt om att sjunga.

Ingrid var till en början lite blyg men bestämde sig snart för att ställa upp. Dragspelaren Tomas, som även arbetar på vårdboendet, nappade också.

– Till en början var intresset inte så stort, men allteftersom veckorna gick så började det komma fler och fler till våra sångstunder.

 

Två av dem som varit med från början är paret Jan och Kerstin Alsö. Jan, som inte bor på vårdboendet, tycker att det är en trevlig aktivitet att göra varje vecka tillsammans med sin hustru.

– Kerstin har lite svårt med minnet, men en del sånger känner hon igen. ”Flottarkärlek” och textraden ”haderian hadera” är en av dem. Det är roligt att se, säger Jan. 

Kören är ett bevis på hur viktigt det är med musik, menar Maria.
 

”Det är så roligt att få spela piano igen”, säger 86-åriga Ingrid Hallsten, före detta kantor och musiklärare.

– Att sjunga tillsammans är vetenskapligt bevisat bra för hälsan, och det märks tydligt under onsdagskören. Det blir glädje och leenden och för mig betyder det massor. Den uppskattningen är värd väldigt mycket.

Vill lyfta det positiva med yrket

Maria började som undersköterska när hon var 18 år. Redan från första dagen har hon trivts med sitt jobb och inte ångrat sitt yrkesval en sekund.

– Det är inte många jobb där du får sådan uppskattning som du får inom vården. Jag tycker därför att det är tråkigt att det ofta är de negativa delarna av yrket som lyfts fram i media.

– Visst, det är tufft med delade turer och att det är ont om personal drabbar oss dagligen, men allt roligt vi gör tillsammans väger upp de tråkiga bitarna. På ett vårdboende är det lätt att dagarna blir långa och enformiga. Att då kunna hitta aktiviteter som förgyller människors liv ger även oss som jobbar energi och perspektiv på livet.

Text: Emmilie Engström
Foto: Jeppe Gustafsson