Hoppa till huvudinnehåll

Hon var pionjär i Linköpingspolitiken

8 mars 2023 | Kommun & politik
Idag, den 8 mars, är det Internationella kvinnodagen. Dagen till ära passar vi på att presentera pionjären Eva Hanzén. År 1916 valdes hon in som ledamot i Linköpings stadsfullmäktige. Hon blev därmed den första kvinnan i stadsfullmäktige.

Eva Hanzén var den första kvinnan i Linköpings stadsfullmäktige. Bakom henne syns det gamla rådhuset vid Stora torget i Linköping. Där höll stadsfullmäktige fortfarande sina möten år 1919. Det skulle dröja ett par år efter det innan stadshuset på Storgatan var färdigt för inflyttning. Foto: Stadsarkivet / Sofie Berlin

Eva Hanzén föddes den 8 februari 1869 i Hed, Västmanland. Hon tog examen på Högre lärarinneseminariet i Stockholm och bosatte sig därefter i Skåne, för att arbeta som lärarinna. År 1911 kom hon till Linköping och blev lärarinna i svenska och biologi vid Linköpings elementarläroverk för flickor. 

“Eva var onekligen en drivande kraft för kvinnornas sak och satt med i otaliga föreningar i staden”, så skriver Stadsarkivet i Linköping. Eva Hanzén var även vice ordförande i Linköpingsavdelningen i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) och hon jobbade även nationellt där. Hon engagerade sig också i bland annat Husmodersföreningen. 

År 1919 valdes ytterligare sju kvinnor in i stadsfullmäktige. Det var ett genombrott för kvinnorna i Linköpings kommunalpolitik.

Eva Hanzén satt som stadens första kvinnliga ledamot i stadsfullmäktige åren 1916 - 1920. Hon representerade Liberalerna. Hon dog den 17 september 1941, i Linköping. 

Internationella kvinnodagen i Linköping

Internationella kvinnodagen uppmärksammas i år på olika sätt i Linköpings kommun. Bland annat arrangerar UngPuls aktiviteter i Berga, Lambohov, Ryd och Skäggetorp. 

– Det blir musikquiz med kvinnliga artister, kahoot om kvinnor, workshop för tjejer, där de ska måla självporträtt i akryl inspirerat av den feministiska konstnären Frida Kahlo. Det kommer även att firas med lite mingel och alkoholfritt bubbel i alla områden, säger Viktoria Wisén, verksamhetschef UngPuls.

Linköpings stadsbibliotek har två programpunkter den 8 mars, med anknytning till Internationella kvinnodagen. Dels en föreläsning om våld i samkönade relationer och ett panelsamtal med rubriken Andlighet eller politik? – kvinnor och det offentliga.

På Agora hålls det premiärföreställning för konstprojektet LUNA som är skapat av elva kvinnliga konstnärer. Det arrangeras också en somalisk kulturkväll med folkdans, traditionell musik och föreläsningar.  

Text: Sofie Berlin

Senast ändrad den 6 mars 2023

Senaste nytt

Bassängerna är testade - 23 dagar kvar till öppning Det hände på fullmäktige i mars Snöovädret påverkar sophämtningen Linköping på besök i systerorten Palo Alto Förslaget om nedläggning av förskolor och skolor blir verklighet Reservrutiner påkopplade när trygghetslarm slutade fungera Nya åtgärder ska motverka segregation Inför beslutet om skollokaler - så går nämndmötet till Kom och se eldshow på Earth hour Dags att sopa upp gruset