Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals unga företagare ställer ut

4 mars 2020 | Näringsliv, Förskola & utbildning
Torsdagen 5 mars slår Saab Arena upp portarna för mässan ”Entreprenörskap på riktigt 2020” som är Östergötlands egen mässa med unga företagare. Det är fri entré och öppet för alla.

Foto: Ung Företagsamhet

Under mässan får alla som driver ett UF-företag i Östergötland möjlighet att ställa ut och sälja sina varor och tjänster. UF står för Ung Företagsamhet. Dagen avslutas med en prisutdelning där vinnare i tävlingar som Årets UF-företag, Årets säljare och Årets vara kommer att koras.

"Kommer att ge positiv effekt"

– Goda förutsättningar för näringslivsutveckling i Linköping skapar vi genom att börja prata entreprenörskap och företagsamhet redan i skolan. De satsningar som kommunen gör idag i skolan kommer att ge positiv effekt i framtiden. Här är det arbete som Ung Företagsamhet gör mycket viktigt och därför är de en av våra samverkansaktörer. Genom att prova på att driva företag i skolan kan ungdomar skapa sig många värdefulla erfarenheter som de har nytta av i ett framtida arbetsliv. Det finns även forskning som visar på att personer som har drivit UF-företag har en högre etablering på arbetsmarknaden och i större utsträckning startar företag senare i livet, säger Erik Åqvist, enhetschef Näringslivsutveckling på Näringsliv och tillväxt.

Jury korar vinnare

Kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M) deltar som en av medlemmarna i juryn som ska utse vinnarna.

– Vi har ett antal kriterier som vi ska bedöma hos de UF-företag som kvalificerat sig till finalen. Det handlar om deras skriftliga och muntliga presentationer, en intervju och hur de lyckats med sin monter på mässan. Det som jag kommer att titta lite extra efter är de som har ett genuint engagemang i sitt företagande och som tänkt igenom hur de ska få lönsamhet i sin affärsidé, säger han.

190 utställande företag

På mässan kommer 190 utställande UF-företag och 600 utställande UF-elever att delta. Arrangören räknar med 4000 besökare.

– Vi har ett starkt näringsliv i Linköping, men vad gäller nystartade företag ser inte utvecklingen riktigt lika bra ut. Vi vet att många som drivit UF-företag blir företagsledare eller väljer att starta egna företag. Därför är det så viktigt att vi som kommun satsar på ungt entreprenörskap, det är den bästa garanten för att vi kommer att få se fler nystartade företag i Linköping framöver, avslutar Niklas Borg (M).

Sofie Berlin

Tid och plats

Datum: Torsdag 5 mars

Öppettider: kl. 11:00 - 16:00

Plats: Saab Arena - Linköping.