Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Huvudbiblioteket öppet igen

18 januari 2021 | Uppleva & göra, Covid-19
Huvudbiblioteket i Linköping är åter öppet, men med begränsade öppettider. Antalet besökare får inte bli fler än 50 samtidigt.
Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping

Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping.

I ytterdörren står en väktare som ser till att det inte blir trängsel i foajen. Där inne finns maskinen som tar emot återlämnade böcker och där finns också ingången till biblioteket. En del vill bara lämna böcker och stannar därför i foajen. Den som däremot vill in i biblioteket går ytterligare en liten bit och räknas då automatiskt.

– Den räknaren har vi haft sen tidigare, men nu har vi satt upp en stor skärm så att alla kan se hur många som är inne i lokalerna, säger Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping.

Max 50 personer

Att Linköpings kommun valt just siffran 50 för max antal besökare har sin grund i den nya pandminlagen. Där föreskrivs att varje besökare ska ha tillgång till 10 kvadratmeter golvyta.

– Vi vet inte riktigt hur folk rör sig så vi har valt att börja försiktigt. Om vi ser att det fungerar så finns det utrymme för att öka antalet, säger Marie Sääf.

Enligt de beräkningar som gjorts så ska det finnas åtminstone 1000 kvadratmeter golvyta i huvudbiblioteket.

Begränsningar

När biblioteket öppnade på måndagen klockan 14 ringlade en oväntat lång kö utanför dörren. Olika sällskap höll avstånd till varandra i kön, men utöver det finns en hel del regler att ta hänsyn till.

Alla uppmanas att göra sina ärenden skyndsamt, det får vara max 50 besökare inne samtidigt, det finns ett begränsat antal sittplatser, inga studieplatser och dessutom är öppettiderna begränsade.

Måndag: 14-18
Tisdag: 10-13
Onsdag: 14-18
Torsdag: 14-18
Fredag: 10-13
Lördag–söndag: Stängt

Övriga bibliotek i Linköping är fortfarande stängda, men Lambohov och Ljungsbro har öppet för att lämna ut reserverade böcker under vissa tider.