Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

I Linköping finns ljus i coronamörkret

20 november 2020 | Uppleva & göra, Covid-19
I år blir mycket kring julen annorlunda. Men även detta speciella år kommer två julevenemang att genomföras.
Kryddbodtorget i Gamla Linköping

Kryddbodtorget i Gamla Linköping

Även om det mesta just nu måste ställas in så ska Linköpings kommun genomföra två julevenemang, Tidernas jul och Vinterljus.

Båda genomförs utomhus och är coronasäkrade. Först ut är Tidernas jul, 22 november till 13 januari 2021. Då dekoreras Gamla Linköpings gator, torg och gårdar med ljus, girlanger och granar. I fönstren lyser stjärnor och halmprydnader.

– Den sedvanliga julmarknaden uteblir och andra planerade aktiviteter påverkas också av rådande restriktioner, men vi kommer trots det att kunna erbjuda några coronasäkrade julupplevelser för både barn och vuxna ute i det fria, säger Tina Karlsson From, museichef Gamla Linköping.

Gammaldags jul

Tidernas jul inleds med en ”skyltsöndag” den 22 november, då stadskvarterens butiker och serveringar tänder upp sina fönster. I friluftsmuseets julutställning, som i år flyttar utomhus, kan du fördjupa dina kunskaper om svenska julseder med hjälp av föremål, text och filmer, som kommer att visas i olika fönster i stadskvarteren.

Några olika vinterlandskap med renar, snö och annat juligt byggs också upp och du kan ta del av paketjakt, QR-vandring, julbingo och andra upptäcktsfärder. På Kryddbodtorget blir det förinspelad musik vid vissa tillfällen under dagen, för dig som vill ta en svängom på egen hand runt den stora granen.

Vinterljus

Senare under december kommer Linköpingsborna att kunna ta del av Vinterljus och uppleva ännu mer ljus i mörkret. Vinterljus är ett evenemang där besökarna kan promenera längs en slinga och titta på olika ljusinstallationer.

I år kommer ljusinstallationerna att vara placerade längs Stångån, från Tullbron till Nykvarns sluss. Nytt för i år är att man kan ta  del av Vinterljus under en längre period, evenemanget pågår från 13 december till och med 3 januari 2021.

I år blir det ingen invigningsceremoni utan slingan hålls öppen för besökare mellan klockan 15:30 och 21:00. Värdar kommer att finnas på plats och uppmärksamma besökarna på att hålla avstånd.

Både Vinterljus och Tidernas jul följer myndighetsdirektiven kring covid-19. Öppettider kan komma att justeras och aktiviteter ändras eller ställas in beroende på lokala restriktioner och rekommendationer kring det aktuella coronaläget.