Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsanläggningar öppnar för barn och unga

22 januari 2021 | Uppleva & göra, Covid-19

Den 25 januari öppnar flera av kommunens idrottsanläggningar för barn födda 2005 eller senare. Öppningen kommer göras på ett smittsäkert sätt med hänsyn till de gällande förordningar, föreskrifter och lagar som reglerar verksamheterna.

Smittspridningen i samhället ligger fortfarande på en hög nivå men kultur- och idrottsminister Amanda Lind meddelade, på regeringens presskonferens den 21 januari, att de lättar på restriktionerna för idrott, kultur- och fritidsverksamhet för de födda 2005 eller senare. Detta då det är viktigt att idrotts- och kulturverksamheter för unga håller öppet även när andra verksamheter är stängda.

– Det här är ett väldigt positivt besked för oss på Kultur- och fritidsförvaltningen. Behovet hos framför allt våra barn och unga att få träffas, röra på sig och utöva sina idrott- och kulturintressen är stort. På måndag öppnar vi försiktigt upp för de som är födda 2005 och senare, säger Karin Olanders, kultur och fritidsdirektör.

Efterlängtat

Beskedet innebär att kommunen från och med 25 januari kommer att öppna de nu stängda inomhusanläggningarna och tillåta föreningar att boka in träningstider för de födda 2005 eller senare. Även kulturskolan kommer öppna upp sin verksamhet för ungdomar födda 2005 eller senare.

– Jag vet att många sett fram emot ett öppnande. Det finns en stor efterfrågan hos idrottsföreningarna att få starta upp olika träningar, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun.

– Dock är smittspridningen fortfarande hög och det är ett allvarligt läge men jag ser att vi tillsammans med de som driver anläggningarna, föreningslivet och de enskilda individerna kan hålla idrotten igång på ett smittsäkert sätt, säger Andreas Hagström.

Begränsningar

Öppningen innebär att tider i hallarna nu är bokningsbara för föreningarna via kommunens bokningssystem, Interbookgo. Även simhallarna och Hangaren öppnar upp sin verksamhet med starka begränsningar. De kommer att reglera antalet personer som släpps in samtidigt.

– Jag vill förtydliga att detta inte innebär att anläggningarna kan fyllas av människor utan att vi måste se till att begränsa kontaktytorna. Föreningarna och individen har att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer, säger Andreas Hagström.

Följande öppnar 25 januari:

  • Ishallarna och allmänhetens åkning på Stångebro bandyplan och i Ljungsbro fritidscenter.
  • Sporthallen och övriga idrottshallar
  • Friidrottsarenan
  • Hangaren och Wahlbeckshallen
  • Simhallarna

Anläggningar som inte öppnas:

  • Omklädningsrum i Vidingsjö och Ryd är fortsatt stängda
  • Isovalen är stängd för säsongen. Orsaken är en kombination av mild vinter och smittspridningen. Isovalen ska istället användas av föreningar som bedriver ungdomsidrott.
  • Konsthallen Passagen är stängd.
  • Fenomenmagasinet, Gamla Linköpings inomhusutställningar och handelsboden är stängda.
  • Mötesplatserna Agora, Skylten och Arbis håller stängt.


Kommunens tidigare beslut om att stänga fattades efter regeringens rekommendationer den 18 december. Beslutet innebar att all statlig, regional och kommunal verksamhet som inte var nödvändig stängdes till och med den 24 januari.

Vid regeringens presskonferens den 21 januari meddelades att kommunerna nu kan öppna sina verksamheter igen så länge de förhåller sig till de allmänna råden och pandemilagen.