Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Inga undantag för antikroppstestade besökare

27 juli 2020 | Omsorg & hjälp, Coronaviruset covid-19
Linköpings kommun har anslutit sig till den länsgemensamma rekommendationen gällande undantag för antikroppstest. Det betyder att det råder fortsatt besöksförbud inom äldreomsorgen, förbudet gäller även den som kan visa intyg på att man har antikroppar.
Äldreomsorgen är stängd för besökare

Samtliga kommuner i Östergötland och Region Östergötland följer en gemensam linje om att inte tillåta undantag för besök på äldreboende vid uppvisande av ett godkänt intyg på att man har antikroppar.

Istället kommer länets 13 kommuner att fortsätta satsa på säkra möten utomhus.

Kommunerna och Region Östergötland har en tät dialog kring kunskapen om antikroppstester och hur de ska tolkas.

Bakgrunden till ställningstagandet är att Socialstyrelsen i mitten av juli ändrade sina rekommendationer och öppnade för undantag för besök för den som kan uppvisa ett positivt test för antikroppar mot covid-19.

Linköpings kommun har sedan införandet av besöksförbudet gjort undantag för besök hos personer som befinner sig i livets slutskede eller personer med särskilda behov.

Sådana undantag beslutas av verksamhetschef vid respektive boende och vid undantag från besöksförbud görs alltid en individuell bedömning och en riskbedömning. För den som vill besöka ett äldreboende erbjuder samtliga kommuner i Östergötland möjligheten till säkra möten utomhus.