Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Insatskatalogen hjälper till med jobbet

30 september 2020 | Arbete, Omsorg & hjälp
Insatskatalogen har på bara tre år samlat ihop över tusen tips på aktiviteter för dem som behöver hjälp att gå från bidrag till egenförsörjning och ett vanligt jobb.
Ida Olofsson, projektledare Samordningsförbundet

Ida Olofsson, projektledare för Insatskatalogen. Foto: Daniel Erlandsson

Det är en digital katalog som skapats för att hjälpa handläggare på exempelvis Social- och omsorgsförvaltningen eller Arbetsförmedlingen att hitta rätt hjälp till varje individ. Insatskatalogen kan jämföras med Arbetsförmedlingens platsbank men detta är till för den som behöver hjälp att nå den öppna arbetsmarknaden. Även privatpersoner eller anhöriga till den som kan behöva hjälp får söka i Insatskatalogen.

Café Drivbänk

Ett exempel på insats som finns i katalogen är Café Drivbänk i Linköping. Där får deltagarna erfarenhet från restaurangkök och storhushåll samtidigt som de skapar kontakter och lär sig de sociala koderna i arbetslivet.

– Behovet av att ha samlad information finns i hela Sverige. Många har försökt, men det är bara vi som lyckats hålla instrumentet levande genom att hela tiden uppdatera sidan. Det är ganska mycket jobb, berättar Ida Olofsson, projektledare på Samordningsförbundet.

Ida Olofsson är den som fick uppdraget att utveckla Insatskatalogen. När hon började var den en broschyr på papper som listade ungefär 30 verksamheter dit handläggare kunde anvisa sina klienter.

– I tryckt form är den dessutom svår att hålla uppdaterad. Nu har den vuxit ordentligt och det är inget enmansjobb längre, vi är drygt tre heltidstjänster som arbetar med detta.

Unik satsning

Hon är anställd av Samordningsförbundet, som bekostas av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Östergötland och det tre kommunerna Linköping, Åtvidaberg och Kinda.

Sådana här samarbeten finns i nästan alla Sveriges kommuner, men det som Ida Olofsson och hennes kollegor lyckats med i Linköping är smått unikt. Just nu har 66 kommuner i Sverige anslutit sig till webplatsen insatskatalogen.se och fler är på väg.

– Jag har en medarbetare som just nu sitter i möte med Malmö som eventuellt vill vara med. Just nu har vi kommuner från Sundsvall i norr, till Tingsryd i söder.

Ett problem är att för få känner till att Insatskatalogen finns. Ida Olofsson vill att samtliga handläggare som möter människor som behöver hjälp ska ta en titt på verktyget.

– Det är många handläggare som använder det, men det finns fortfarande många som inte känner till Insatskatalogen.

Samordningsförbundet centrala Östergötland styrs av en styrelse bestående av politiker och tjänstemän. Just nu är Linköpingspolitikern Fredrik Lundén (M) ordförande.

Text: Per Olsson

 


Insatskatalogens redaktion: Daniel Erlandsson, Ida Olofsson, Sabina Minhas-Ling och Filip Wiltgren. På redaktionen jobbar också Emmy Olsson och Petra Lind.