Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Isabellas idé blev till verklighet

31 juli 2020 | Arbete
Isabella Ågrens vinnande bidrag från ”Vinn ett jobb”, en podcast med namnet ”När jag blir stor”, finns nu att lyssna på. I podden möter hon yrkesverksamma personer i kommunen som berättar om deras livsval.

Isabellas podcast "När jag blir stor" är nu klar och finns att lyssna på.

I september korades Isabella Ågren som vinnare av tävlingen ”Vinn ett jobb”. Det är en tävling där studenter från Linköpings universitet får tävla om ett jobb. Nu är hennes idé verklighet – en podcast med namnet ”När jag blir stor”.

– Syftet är att erbjuda förebilder som man kanske inte annars hade träffat i sin vardag. Ofta begränsar vi oss till dem vi har i vår närhet, samtidigt som det finns så otroligt många jobb. Att då få höra någon berätta om ett jobb kan bli väldigt berikande, att man inte känner sig lika ensam om sin dröm, förklarar Isabella.

Isabella Ågren när hon tog emot diploment för sin vinst. Foto: Lisa Johansson

Fokus på drömmar

Tävlingen gick ut på att beskriva en idé och varför man ville förverkliga den. Isabellas idé var en podcast i intervjuformat med fokus på drömmar, en idé hon kom på redan tre år tidigare.

– Jag är väldigt nöjd med att få uppfylla den drömmen jag haft så länge. Att nu stå här och bara känna att ”det här har jag gjort med Linköpings kommun” känns jättekul. Om någon skulle sagt det till mig när jag kom på idén skulle jag säga att det känns orimligt.

Avsnitten

Podcasten består av fyra avsnitt med olika yrkesverksamma personer i kommunen. Det alla har gemensamt är att de på ett eller annat sätt har provat flera yrken innan de hamnat där de är idag. Syftet är att normalisera byten av vägval och att en karriär inte måste vara spikrak.

– Det som är rätt för någon behöver inte vara rätt för mig. Jag måste inte vilja samma sak som andra. Det är det jag vill belysa med podcasten, att alla behövs på sitt sätt.

Bland annat har Isabella intervjuat ett servicebiträde, som tidigare både gjort militär grundutbildning, varit au pair och arbetat i en klädbutik. Podcast-projektet har hon gjort helt själv, med allt från inspelning till redigering.

– Det var lite nervöst inför första intervjun, men det var väldigt roligt. Det har varit väldigt inspirerande samtal. Redigeringen kändes lite som en ”never ending story”, ett jobb som aldrig tog slut. Det blir lätt att man får tunnelseende, att man lyssnar för noggrant. Det kan vara svårt att avgränsa sig.

Framtiden

Nu är arbetet slutfört och Isabella förklarar att hon känner en lättnad och stolthet.

– Det är skönt att jag kan känna att jag har gjort det här och att det är klart. Jag kan vara nöjd med det jag har gjort.

Trots att projektet är slut kommer podcasten att leva vidare.

– Min tanke är att fortsätta med den till hösten och intervjua ännu fler människor på ett ännu bredare spektra, fånga in många olika åldrar och bakgrunder. Jag tror egentligen vi kan bli inspirerade av vem som helst. Sen kanske jag inte kommer att göra det på heltid, men jag har stora tankar vad jag vill åstadkomma med det.

Du kan följa Isabellas fortsatta arbete med podcasten på hennes Instagram-konto "Jagblirstor".

Text: Linnéa Hellqvist