"Jag mår mycket bra när jag är på jobbet"

14 oktober 2019 | Arbete
Zuheir Yacoub kom till Sverige 2002. Nu, efter många år som egenföretagare, har han fått en tillsvidareanställning inom Linköpings kommun. "Jag mår mycket bra när jag är på jobbet", säger Zuheir Yacoub, boendevärd på Bostadsenheten.

Zuheir Yacoub lämnade sitt hemland, Syrien, vid tolv års ålder. Han kom till Sverige 2002 och redan andra dagen började han arbeta på Burger King på Östermalm i Stockholm.

– Det var stressigt och folk rusade hit och dit. Jag hade svårt att sova och tänkte hela tiden på nästa arbetsdag, säger han. Efter ett år i Stockholm flyttade Zuheir Yacoub till Linköping, där hans bröder bodde, och startade cykelaffär. Han stannade i cykelbranschen i tio år och under den tiden hann han starta fyra cykelaffärer. Till slut blev det som för många andra på affärsmarknaden idag, konkurrensen blev för hård.

Idag är han ”Yacoub” med alla sina arbetskamrater på Bostadsenheten i Linköping där han arbetar som boendevärd med service av lägenheter. Bostadsenheten är en del av Social- och omsorgsförvaltningen och ansvarar för bostadsförsörjning för målgrupper som kommunen enligt lagstiftning har ett särskilt ansvar för. De erbjuder fullt utrustade lägenheter, med allt från möbler till decilitermått.

– När vi startade upp verksamheten i september 2018 kände jag direkt att det fanns utrymme för oss att ta emot en person i en arbetsmarknadsinsats för att stärka både gruppen och individer på arbetsmarknaden. Jag hörde av mig till min kontaktperson inom dessa frågor och fick då träffa Yacoub. Känslan var direkt att han skulle fungera väl i verksamheten, säger Fedja Serhatlic, enhetschef för Bostadsenheten.

Jobbslussen är en arbetsmarknadssatsning av Linköpings kommun i samverkan med Arbetsförmedlingen och riktar sig till de kommuninvånare som, av olika anledningar, står utanför arbetsmarknaden.

– Yacoub fick först en arbetsmarknadsanställning via Jobbslussen i ett år med fokus på att närma sig arbetsmarknaden under handledning. Under tiden utvecklade vi vår verksamhet och tillsatte en ny resurs. Det var en regelrätt rekrytering där Yacoub sökte jobbet och fick tjänsten. Det hade han inte kunnat göra utan de färdigheter och kunskaper han fick under tiden han hade en arbetsmarknadsinställning. För hans del har det fungerat väldigt bra och vi är givetvis glada över att det var just Yacoub som fick tjänsten i konkurrens med andra, säger Fedja.

Yacoub trivs väldigt bra på jobbet och tycker det är roligt att, till skillnad från tiden som egenföretagare, ingå i en grupp.

– Jag mår mycket bra när jag är på jobbet. Alla mina arbetskollegor är jättebra och vi känns som en familj. Jag gör många olika saker på mitt jobb, städar, flyttar och bär mellan lägenheterna, lagar saker som har gått sönder och skriver kontrakt. Ibland får jag även hoppa in som tolk, säger Yacoub.

– Vi fick bra kontakt direkt och allt har fungerat väldigt bra från början. Han har tillfört mycket energi och engagemang och det är uppskattat, säger Fedja.

Fedja är väldigt nöjd med utfallet av samarbetet med Jobbslussen. Därför valde han nyligen att ta in ytterligare två personer i verksamheten på samma sätt.

– När möjligheten dök upp tvekade jag ingenting. Jobbslussen har varit fantastiska och på kort tid har de tagit fram två väldigt engagerade och motiverade personer. De får möjlighet att göra skillnad och bidra i verksamheten och samtidigt öva på det svenska språket och utveckla digitala kunskaper. Det är en enorm chans för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att faktiskt ta sig in.

Fler ska få jobb

Linköpings kommun satsar på att öka inkluderingen i Linköping genom att skapa ytterligare möjligheter för fler att komma in på arbetsmarknaden och bidra utifrån sina förutsättning. Utvecklingsplatser (arbetsträning, praktik, språkpraktik) är ett exempel på en av många värdefulla insatser där individen får möjlighet att utvecklas mot arbetsmarknaden. Med fler i arbete får vi en mer sammanhållen kommun. Alla behövs och bidrar utifrån sina förutsättningar för att vi ska klara av våra framtida utmaningar.