Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

"Jag skulle kunna göra det här gratis"

6 juli 2020 | Arbete, Uppleva & göra, Coronaviruset covid-19
De har gått ut ettan eller tvåan i gymnasiet och de har alla fått sommarjobb hos Linköpings kommun. Deras uppgift är att hålla barnen som har sommarlov sysselsatta – till sin hjälp har de nåt som kallas Pulsbanker.
Emanuel Odisho, Christina Youssef och Julia Lindström sköter Pulsbanken i Ryd

Emanuel Odisho, Christina Youssef och Julia Lindström sköter Pulsbanken i Ryd.

I fyra bostadsområden, Ryd, Skäggetorp, Berga och Lambohov har kommunen ställt ut containrar med utrustning – Pulsbanker. Sommarjobbarna håller ordning på allt. De tar namn och adress och delar ut lånekort. De ordnar lekar och lånar ut inlines.


Julia Lindström, Emanuel Odisho och Christina Youssef.

– Förra veckan när vi ordnade vattenkrig kom det jättemånga, det var säkert hundra barn här, berättar Emanuel Odisho.

Han är en av dem som den här dagen bemannar Pulsbanken i Ryd. Vid sin sida har han Julia Lindström och Christina Youssef. Alla som fyllt tio år får låna vad de vill om de bara skaffar ett lånekort först.

– Inlines var jättepoppis att låna de första dagarna, berättar Julia Lindström.

Annars verkar fotboll och basket vara det som lockar flest barn.

– En dag ordnade vi skattjakt här, vi hade gömt frågor och den som fick flest rätt vann ett presentkort på bio, berättar Emanuel Odisho.


Christina Youssef.

Pengarna till priser har Stångåstaden skänkt. Även Hemköp i Ryd bidrar.

– Det var jag och två tjejer till som gick till Hemköp och berättade att vi skulle grilla, vi ville att de skulle hjälpa till så då fick vi hundra kycklingkorvar, berättar Christina Youssef.

Bäst på hela veckan blir sannolikt fredagen, då satsar de allt och kallar det superfredag. Om de bara får tag på ström så ska de ställa dit en mekanisk tjur som alla kan få rida på.

– Bumperball ska vi ha också, men vi måste sprita dem mellan varje barn som använder så det blir lite extra jobb, säger Christina Youssef.

Bumperball är en lyftfylld leksak som man trär på kroppen, den täcker allt utom benen. Spelar man fotboll iförd en sån får tacklingar en helt ny innebörd.

Gemensamt för dessa ungdomar är att de sökt sommarjobb hos Linköpings kommun. De får betalt och Christina Youssef har räknat ut att totalsumman för hennes sommarjobb blir 8 400 kronor.

– Va, hur kom du fram till det? undrar Malik Ali.

Även han är en i gänget som bemannar Pulsbanken, han verkar förvånad över summan.

– Jag skulle kunna göra det här gratis, säger han.

Malik Ali ser det inte som ett jobb, han tycker det är kul och dessutom är han redan fotbollstränare för många av de barn som lånar grejer.


Julia Lindström och Emanuel Odisho.

Alla de som fått sommarjobb inledde med att få en veckas utbildning med bland annat en kurs i ledarskap. På grund av eller möjligen tack vare coronapandemin blev det ovanligt många ungdomar som fick sommarjobb med uppdraget att vara lekledare för sommarlovslediga barn. Alla de som är under 18 år och som egentligen hade sökt jobb inom kommunens omsorgsverksamhet fick istället jobb ute i bostadsområdena.

Det är ungefär 90 ungdomar som har samma jobb som Emanuel Odisho, Julia Lindström, Christina Youssef och Malik Ali denna sommar.


Julia Lindström, Emanuel Odisho och Christina Youssef.

Ansvaret för satsningen ligger på kultur- och fritidsförvaltningen och den verksamhet som heter Ungpuls. Den drivs året runt i Berga, Ryd och Skäggetorp och riktar sig till unga mellan 13 och 25 år. De fritidsledare som arbetar i den verksamheten finns under sommaren vid Pulsbankerna för att handleda de sommarjobbande ungdomarna.

Text och bild: Per Olsson

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: