”Jag träffar par som kokar av kärlek”

17 maj 2019 | Kommun & politik
Lars Eklund är en av sju vigselförrättare i Linköpings kommun - ett uppdrag han har haft sedan 1996. ”Jag har vigt över 1 000 par”.

Lars Eklund har varit vigselförrättare sedan 1996 - ett uppdrag han stortrivs med.

Vad innebär det att vara vigselförrättare?
– Linköpings kommuns vigselförrättare representeras av de olika partierna. Totalt är vi sju vigselförrättare som turas om att ansvara för olika veckor. Par som vill gifta sig ringer någon av oss och då stämmer vi av när de vill gifta sig, hur de vill ha ceremonin och på vilken plats de vill vigas. På somrarna är det populärt att ha bröllop på gods och herrgårdar.

Varför har du valt att vara vigselförrättare?
– Jag fick frågan när min företrädare flyttade. Jag tänkte ”varför inte” och på den vägen är det.
 
Vad är viktigt för dig som vigselförrättare?
– Oftast har vi flera vigslar samma dag. På sommaren kan det bli upp mot sju stycken. Då är det viktigt att vara förberedd så att man kan ladda om och fokusera på nästa vigsel. För mig är det viktigt att göra vigseln minnesvärd. Min ambition är till exempel att jag ska få gästerna att fnissa åtminstone tre gånger under ceremonin, och det löftet brukar jag hålla.

Hur lång tid kan en borgerlig vigsel ta?
– Allt från 30 sekunder upp till en halvtimme. Det beror helt på hur brudparet vill ha det.
 
Har intresset för borgerlig vigsel ökat?
– Jag kan bara utgå från mina uppdrag genom åren och då är svaret ja. De senaste tio, tolv åren har jag gjort 65-70 vigslar om året. Det är många fler än tidigare.
 
Minns du någon vigsel lite extra?
– Absolut, vissa bröllop lägger man på minnet. Ibland träffar jag par som kokar av kärlek, och då minns jag särskilt en vigsel. Det var två tjejer som gifte sig och de var så kära och kunde inte låta bli varandra. Jag tror knappt att de märkte att jag var där. Det är nog den mest känslosamma och kärleksfulla vigseln jag varit med om. Det var väldigt fint.
 
Populäraste vigsellåten?
– Det varierar, men de klassiska sångerna håller i sig. Åsa Jinders ”Av längtan till dig” och Ulf Lundells ”Kärleken förde oss samman” är några av de populäraste.
 
Den mest udda plats du har vigt ett par på?
– På en klippa utanför Hallstad ängar i Rimforsa. På andra sidan hagen finns ett berg med en sprucken klippa. För att komma dit måste man hoppa över en spricka med ett stup på cirka 70 meter. Jag och brudparet hoppade ut dit och höll ceremonin medan gästerna stod kvar på berget.
 
Vilken är den mest udda klädkoden du har varit med om under en vigsel?
– Det var under ett cosplay ute vid universitetet. Jag var då klädd som jedi-krigare och det var ungefär 200-300 åskådare. Det var annorlunda men roligt.
 
Praktiska tips till de som ska gifta sig?
– Fundera gärna i förväg hur ni vill ha ceremonin. Det är kul med lite originella inslag tycker jag. Kanske en annorlunda plats eller en särskild klädkod. Det blir en upplevelse både för brudparet och gästerna.

Text och foto: Emmilie Engström