Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Julbelysningen börjar riggas

20 oktober 2021 | Uppleva & göra
Nu är det dags att lysa upp Linköping. Den här veckan har Tekniska verken börjat rigga belysningen inför jul. Först på plats är hjortarna längs Vasavägen. Totalt tar det sex veckor att montera hela belysningen.

Hjortarna på Vasavägen står på sina platser, nästan osynliga, men 26 november tänds de upp.

Svanar och kronor sätts också upp tidigt i monteringsprocessen. Bland det sista som sätts på plats är julgranarna på stadens torg.

Julbelysningen är ett uppskattat inslag i Linköpings miljöer. 2016 gjorde kommunen en storsatsning på belysningen. Då försågs Stora torget, Lilla torget och en rad centrala gator med ljusinstallationer. Sedan dess har det kommit flera nyheter och så även i år.

- Nytt för i år är förnyad belysning i några ytterområden. Vikingstad får belysta snöflingor längs gatorna och Vreta Kloster får stjärnor. Längs med Nya Tanneforsvägen monterar vi nya röda hjärtan på gatubelysningen, säger Peter Ols, affärsenhetschef, Tekniska verken.

Belysningen tänds fredag den 26 november. Efter tjugondag Knut tas det renodlade julpyntet ned. Kvar blir hjortarna vid Frimis och resecentrum samt hjärtan på Ågatan fram till en vecka efter alla hjärtans dag. 

• 1,5 miljoner lampor sätts upp.  

• Sex personer jobbar med att sätta upp belysningen, skulle man räkna om både uppsättningen och nedtagningen så motsvarar det cirka en persons heltid under ett helt år.

• Belysningens omfattning: 30 stycken 20 fots containers som är fyllda med julbelysning. 

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: