Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Mycket mat när Kinda kanal firar 150 år

1 juni 2021 | Uppleva & göra
Kinda kanal firar 150 år tillsammans med en rad aktörer i kanalområdet. Det kommer att firas med närproducerad mat och dryck på många platser längs hela kanalen, guidade vandringar och utställningar.
Östra strandpromenaden

Kinda kanal fyller 150 år. Foto: Most photos

Det är stort fokus på närproducerad mat under sommarens firande. Närproducerad glass, öl och marmelad är något av det som kommer att erbjudas besökarna. 

- Kinda kanal är Linköpingsbornas egna kanal som ägs av Linköpings kommun. Vi vill lyfta kanalens historia så att Linköpingsborna känner stolthet. Vi vill också lyfta vad kanalen är idag med turism. Oavsett om man besöker kanalen båtvägen eller genom att cykla eller vandra så möter man fin natur, säger Karin Nybrolin, vd på AB Kinda kanal.

Mat

Maten runt Kinda kanal en stor del i att besökare kommer för att uppleva Kinda kanal. Under 150-årsfirandet kommer det att ordnas matsafari där besökare kan åka mellan olika platser för att äta. 

Flera av restaurangerna och caféerna längs kanalen har tagit fram specialmenyer med tema Kinda kanal 150 år. För den som vill kunna njuta under flera dagar finns det olika helhetsupplevelser med mat och boende.

Vandringar

Förutom möjligheten att äta så kommer det att finnas guidade vandringar bland annat från Hamra förbi de handmanövrerade slussarna, till småbåtshamnen i Hovetorp. 

Den 5 juni arrangeras en historisk guidning i Björkfors. Där får deltagaren veta mer om kvarnen, sågverket och Kinda kanals betydelse  för Björkfors.  

Minihästar

På Valö kommer det vid några tillfällen att finnas minihästar, kaniner och sköldpaddor. I samband med det arrangemanget ordnas också lekar från förr!  

Kinda kanals 150-årsjubileum pågår hela året med fokus under sommarsäsongen. 

Fakta om Kinda kanal

Kinda kanal är ett kulturhistoriskt byggnadsminnesmärke. Den öppnades för trafik 1871. Den är drygt  8 mil lång och sträcker sig från Horn och Hycklinge vid sjön Åsunden till Roxen. Längs kanalen finns 15 slussar.

 

Text: Eva-Karin Strand Wåtz