Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Klart: Konstnärer till Artscape

21 september 2020 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
Både internationella och svenska konstnärer kommer att medverka i konstprojektet Artscape i Linköping. Belgien, Nya Zeeland och Spanien är några exempel på vart konstnärerna kommer ifrån.

Skäggetorp centrum 14 kommer att målas av den spanska konstnären Irene Lopez Leon. Ett exempel på konstnärens tidigare målning.

Nästa vecka på måndag, den 28 september, drar konstprojektet Artscape igång i Linköping och tio olika platser i kommunen kommer att få sina husfasader målade av konstnärer. Åtta olika konstnärer från hela världen har fått i uppdrag att på varsina platser gestalta sina konstverk.

– Artscape har som vanligt anlitat internationella konstnärer av högsta klass. I Linköping kommer vi att få se målningar av såväl Captain Kris från Nya Zeeland som Adele Renault från Belgien. Men Artscape utmärks också av att de engagerar lokala konstnärer på den plats där festivalerna genomförs, säger Lars Ove Östensson, konsthallschef på Passagen i Linköping.

Vegan Flava kommer att måla på Snickaregatan 5. Ett exempel på konstnärens tidigare målning.

Svenska konstnärer

Tre svenska konstnärer kommer att måla i Linköping; Adrian P, Stina Folkebrant och Vegan Flava. Adrian P kommer från Mjölby och skapar vilda kollage av färgglada abstrakta mönster och karaktärer och kommer sätta sitt konstverk på parkeringshuset Baggen.

Adrian P kommer att måla på parkeringshuset Baggen. Ett exempel på konstnärens tidigare målning.

Internationella konstnärer

Husfasaden på Prästbolsgatan 21 kommer att målas av den Nya Zeeländska konstnären Captain Kris.

– Jag är en gatukonstnär och illustratör influerad av tidningsserier, leksaker och popkultur. Detta kommer att vara mitt femte besök i Sverige, men första gången i Östergötland. Jag har alltid en fantastisk tid här.

Skäggetorp centrum 14 kommer att målas av den spanska konstnären Irene Lopez Leon. Fokus i hennes konstverk är förvrängda drömlandskap där neon, fantasi och intensiva färger samspelar.

– Jag skapar kompositioner av naturliga former och element men lägger extra mycket vikt vid färgerna, för att göra dem levande och ge ett starkt visuellt intryck. Jag har aldrig gett sken av att teoretisera mitt arbete eller påtvinga det en viss diskurs. Det är konst att kolla på och ryckas med av. I slutändan är det naturen som är konstverket i sig.

Irene Lopez Leon har tidigare varit med i Artscape men det är första gången hon målar i Linköping.

– Jag har haft turen att jobba med Artscape förut, i samband med festivalen i Ljusdal 2019. Jag är jätteglad över att kunna delta i Artscape form och få komma till Linköping och jag är säker på att jag kommer komma tillbaka med samma fina känsla.

Captain Kris kommer att måla på Prästbolsgatan 21. Ett exempel på konstnärens tidigare målning.

Klostergatan 39: Adele Renault
Parkeringshuset Baggen: Adrian P
Götgatan 19: Anna Taratiel
Vasavägen 13: Astro
Prästbolsgatan 21: Captain Kris
Skäggetorp centrum 14: Irene Lopez Leon
Göran Dyks gata 2: Stina Folkbrant
Snickaregatan 5: Vegan Flava

Medskapandekonstverk:
Bergahallen: Code26
Skäggetorpshallen: Ännu ej klart

Text: Linnéa Hellqvist

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: