Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Klipp häckarna för syns skull

7 april 2020 | Stadsplanering & trafik
Klipp dina häckar och plantera så att växterna har utrymme att växa. Varje år skadas människor i onödan för att sikten är skymd av växtlighet. Med några enkla åtgärder före och under sommaren kan du se till att inte sätta andra i fara.
Bild p åen kvinna som klipper en häck med en häcksax

Häckarna får inte skapa skymd sikt. Foto: Mostphotos

-De flesta sköter beskärningen. Men med tanke på mängden häckar som finns i vår kommun så finns det tyvärr alltför många riskställen ändå. Tujahäckar kan ofta skapa problem då de är svåra att hålla efter och inte tål kraftig beskärning, säger driftingenjör Andreas Rydin på avdelningen för Park och natur.

Några år framåt

För att bibehålla god sikt är det viktigt att du redan vid planteringstillfället föreställer dig trädens och buskarnas utveckling några år framåt så att du placerar dem tillräckligt långt från vägen.

Tips

Växterna brer ut sig olika mycket beroende på vilken art du väljer, vilken klimatzon du befinner dig i, jordens beskaffenhet och skötseln. På plantskolor finns kunskap om växter. Där kan du få tips om arter som passar trädgården klimat- och funktionsmässigt, liksom skötselråd.

Stora buskar och träd bör placeras minst två meter innanför tomtgränsen. Häck- och buskplantor placeras minst 60 centimeter innanför tomtgränsen.

 Text: Eva-Karin Strand Wåtz

 

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: