Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Kanotbrygga eller toalett - ditt förslag kan bli verklighet

3 juni 2021 | Kommun & politik
Du kan lämna in ett förslag till Linköping kommunen på något du vill ska bli verklighet. Just nu finns det 39 Linköpingsförslag att rösta på. En toalett vid Ljungsbro skatepark ligger i topp.
Kollage med en toalett till vänster och en person som paddlar kanot till höger

En toalett vid Ljungsbro skatepark eller en kanotbrygga? Kollage med bilder från Mostphotos.

Linköpingsförslaget har funnits sedan 2016. Det är ett annat namn för e-förslag eller e-petition. Förslaget publicerats på kommunens webbplats så att andra kan stödja och kommentera det.
Vem som helst har möjlighet att lämna ett Linköpingsförslag samt rösta på och kommentera det.

100 röster

Om ett förslag har fått 100 röster eller fler så överlämnas det till ansvarig förvaltning eller nämnd som tar ställning till förslaget.

- Jag tycker att det är bra att det finns ett enkelt och digitalt sätt för kommuninvånarna att framföra sina förslag och idéer till kommunen, säger Frida Törnqvist, kanslichef på Kommunledningsförvaltningen.

Linköpingsförslaget ersatte det som tidigare kallades medborgarförslag. Eftersom det var förslag från enskilda personer så fick inte beslutsfattarna någon vägledning i om det fanns fler som höll med om förslaget.

- Det är möjligt att bedöma med Linköpingsförslaget i och med att det går att rösta på detta. Dessutom kan fler än de som är skrivna i kommunen både lämna och rösta på förslag, vilket gör att vi kan tillvarata fler initiativ och se intresset för dessa.

Genomförts

Under året har 1 251 förslag lämnats in och godkänts, de flesta har gällt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
37 av förslagen har fått ja och 29 väntar på beslut.
Det finns, tror Frida, flera skäl till att det inte är fler förslag som går igenom.
Dels publiceras inte förslaget på linkoping.se om det redan pågår en process runt ärendet i kommunen.

- Då måste den processen ha sin gång innan vi slutligt vet om den del förslaget berörde blev verklighet.

Dessutom måste ett förslag få 100 röster inom en 60-dagarsperiod för att kommunen ska ta upp förslaget till bedömning.

- Når det inte 100 röster blir det inte ett Linköpingsförslag om inte de förtroendevalda aktivt väljer att lyfta fram förslaget.
Just nu kan du rösta exempelvis på att få en skatepark/utegym i Tallboda, aktivitetspark i Vikingstad, kanotbrygga vid Nykvarns sluss, cykelvägar på flera sträckor och en mötesplats i Ekängen.

I topp just nu

  • Signaturen Annicas förslag “Toalett vid Ljungsbro Skatepark” har fått flest röster (507) än så länge. Annica skriver att det borde ordnas en toalett vid Ljungsbro skatepark, så att barn och vuxna slipper göra sina behov i skogen bredvid.
  • Det förslag som just nu har näst mest röster (414) är “Ordningsstadgar för elsparkcykel”. Förslaget är att kommunen ska se till att införa en ordningsstadga så att sparkcyklarna inte kan parkeras eller slängas var som helst. 

Text: Eva-Karin Strand Wåtz