Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Kommunen skärper beredskapen

27 mars 2020 | Coronaviruset covid-19
Spridningen av det nya coronaviruset, covid-19, ökar i länet. Linköpings kommuns viktigaste prioritering nu är att säkerställa en god vård och omsorg. Därför höjs krisberedskapen från och med den 27 mars. Det här kommer att påverka många av de kommunala verksamheterna.

Från och med fredag 27 mars går kommunens krisledning upp från beredskapsläge två till nivå tre. Foto: Linköpings kommun / Mostphotos

Under fredagsförmiddagen tog kommundirektör Paul Håkansson ett nytt inriktningsbeslut när det gäller beredskapen för covid-19. Från och med fredag 27 mars går kommunens krisledning upp från beredskapsläge två till nivå tre. All samhällsviktig verksamhet ska fortsatt upprätthållas och samordning och ledning måste fungera. Men kommunens övriga verksamheter ställs om till stöd för vård och omsorg.

God vård högsta prio

– Högsta prioritet är att ge god vård och omsorg till de i kommunen som behöver det. Belastningen på vård- och omsorgsverksamheten i kommunen kan bli mycket stor framöver, vilket vi alla behöver hjälpas åt med att hantera. Nästa prioritering är att våra övriga samhällsviktiga verksamheter ska fungera så bra som möjligt, säger Paul Håkansson.

Coronavirusets spridning går nu snabbt i vissa delar av landet. Även i Östergötland ser man en ökad spridning, vilket innebär att Linköpings kommun måste höja beredskapen för att möta utvecklingen. Att nu prioritera verksamheten ännu hårdare kommer att påverka kommunens övriga tjänster och verksamheter, vilket kommer att märkas för Linköpingsborna.

Hoppas på förståelse 

– Vi vet att det kommer att märkas, eftersom vår verksamhet påverkar Linköpingsborna på så många olika sätt. Det viktigaste just nu är att de som är smittade och insjuknade får så god vård som möjligt. Jag hoppas på förståelse för detta. Vi står inför en situation som kräver hårda prioriteringar, vilket gör att annan verksamhet måste ställas åt sidan tillfälligt, säger Paul Håkansson.

Att kommunen går upp i en högre beredskapsnivå innebär inga förändringar för beslutsfattandet i det här läget. Det är fortfarande ordinarie nämnder och förvaltningar som är ansvariga för all verksamhet som bedrivs och de beslut som fattas.

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: