Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Kommunens feriearbetare påverkas av coronaviruset

22 april 2020 | Arbete, Förskola & utbildning, Coronaviruset covid-19
Arbetsmiljöverket förbjuder att minderåriga arbetar i miljöer där det finns risk för kontakt med coronaviruset covid-19. Det innebär nya förutsättningar för de ungdomar som har fått ett feriearbete inom någon kommunal verksamhet under sommaren 2020.
Två unga företagare, en tjej och en kille, sitter vid ett bord och jobbar

Linköpings kommun erbjuder varje år feriearbeten till gymnasieungdomar som ett sätt för dem att ta sig in på arbetsmarknaden. I år rör det sig om totalt 419 tjänster under en tidsbegränsad period. Några av dessa påverkas nu av coronaviruset covid-19.

Viruset har klassificerats som riskklass 3 och det är förbjudet enligt Arbetsmiljöverket att låta minderåriga arbeta i miljöer där det kan finnas risk för kontakt med smittor som tillhör riskklass 3 eller 4.

Det betyder att minderåriga som har fått ett av kommunens feriearbeten inom vård och omsorg inte längre kan tas emot i verksamheten. Linköpings kommun tittar nu på andra lösningar för dessa personer och alla ungdomar som berörs kommer att kontaktas.

– Vi måste följa de regler som finns för att kunna erbjuda en säker arbetsmiljö. Vår förhoppning är nu att omplacera så många som möjligt till andra verksamhetsområden, säger Åsa Ridne, avdelningschef för avdelningen för gymnasie- och vuxenutbildning på Linköpings kommun.

Omplacering i första hand

I första hand kommer kommunen omplacera ungdomen till en kommunal verksamhet som inte är inom vård och omsorg. I de fall där det inte är möjligt, kommer ersättningen för feriearbetet ändå betalas ut, eftersom det är detta som har avtalats sedan tidigare.

De som fyller 18 år under tiden för feriearbetet får arbeta i verksamheten från och med sin 18-års dag.

Kommunen ser just nu över hur detta eventuellt påverkar feriearbeten i andra områden än vård och omsorg.

Text: Malin Wictorén.