Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Kommunfullmäktige blir åter fysiskt

19 oktober 2021 | Kommun & politik
Efter att ha haft fysiska sammanträden med reducerat antal ledamöter och därefter helt digitala under pandemin återgår nu kommunfullmäktige med full styrka till stadshuset.

Samtliga 79 ledamöter tar åter plats i stadshuset.

Den 29 september lättade de flesta restriktioner som införts på grund av coronapandemin vilket öppnar för större fysiska samlingar igen. En samling som påverkats är Linköpings kommunfullmäktige som under våren 2020 först gick ner till halv styrka under sina sammanträden för att skapa avstånd i kommunfullmäktigesalen i stadshuset.

Efter sommaren 2020 flyttades sammanträdena sedan till en större lokal i Linköping Konsert & Kongress för att åter kunna ha samtliga ledamöter närvarande men ändå hålla avstånd. Senare under hösten, när smittspridningen ökade, övergick man dock till helt digitala fullmäktigesammanträden vilket man har kört sedan dess.

– Det var till en början tufft, inte minst för de anställda i vår kommunala förvaltning, att göra den här förändringen. Rättsläget, som inledningsvis var oklart kring digitala fulllmäktigemöten, var också en stressfaktor, säger kommunfullmäktiges ordförande Lars Vikinge (C).

Demokratin har fungerat

Men efter att förvaltningsrätten prövat och godkänt lagligheten i digitala sammanträden – i kombination med tydlighet kring vilka krav som måste vara uppfyllda – släppte en del av pressen enligt Lars Vikinge.

– Jag menar också att våra ledamöter hanterat dessa möten på ett mycket bra sätt, liksom våra anställda som arbetat med det. Sammanfattningsvis har de digitala sammanträdena varit betydligt mer ansträngande att hantera, men demokratins funktioner har fungerat och levererat de beslut som krävs – vilket är det helt avgörande, säger Lars Vikinge.

Men från och med nu kommer kommunfullmäktiges sammanträden återigen att vara fysiska på plats i Linköpings stadshus. Den 26 oktober blir första gången på ett och ett halvt år som samtliga 79 ledamöter ses igen i kommunfullmäktigesalen.

Tar det steg för steg

– Det känns oerhört skönt att vi nu får återgå till fysiska möten igen. Vi tar det dock steg för steg. Dels genom att det första mötet "bara" kommer att hålla på till klockan 17. Dels genom att såväl cafeterian som Verdesalen i stadshuset kommer att utrustas med bildskärmar, där ersättare och andra kan följa sammanträdet. Detta för att undgå trängsel i kommunfullmäktigesalen, säger Lars Vikinge.

– Jag är också väldigt glad över att vi nu, om än en månad sent, får fira Linköpings stadshus första 100 år som stadshus genom att en bok om stadshusets historia kommer att delas ut vid sammanträdet. Bokens författare, Gunnar Elfström, kommer också att förgylla sammanträdet med sin närvaro och han kommer då att ge en kort presentation av stadshusets historia.

I och med återgången öppnas även möjligheten för åhörare att återigen följa sammanträdena på plats i stadshuset.

Text och foto: Johan Hermansson


Läs mer om kommunfullmäktige här:

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: